De locatie van het monument is bij de bekende “grote trap”, direct tegenover het populaire Restaurant Bruut en boven de strandingang waar Strandpaviljoen het Zeepaardje zit in de Zomer.

De oprichters van het monument hadden als doel om een symbolische weergave te creëren van het evenement en de geschiedenis ervan.

Joop Smit was hierbij het perfecte voorbeeld, aangezien hij niet alleen een trouwe deelnemer aan de Marathon van Egmond was, maar ook bekend stond om zijn opvallende uiterlijk, met zijn kenmerkende hoofd en grote baard.

Marathonloper Joop Smit wint de halve marathon in Egmond (1973)
Egmondse hardloper Joop Smit

Op de plaquette op de sokkel staat te lezen:

 Joop Smit

Winnaar eerste Egmond Halve Marathon 1973

Dit beeld, gemaakt door Fabio Pravisani, is ter gelegenheid van 50 jaar Egmond Halve Marathon (1973-2023) aan het dorp Egmond aan Zee geschonken door organisator Le Champion, Dorpsbelangenvereniging Egmond Parel aan Zee, de gemeente Bergen en Hotel Golfzang.

De Egmond Halve Marathon vindt traditioneel plaats op de tweede zondag in januari.

De Parel aan Zee

Initiatiefnemer Gerjan Zwaan is bestuurslid van vereniging Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee en is trots op het standbeeld, dat een prominente plek heeft op de boulevard.

Dorpsbelangen-Parel-aan-Zee

De onthulling van het beeld

De onthulling van het beeld was een bijzondere gebeurtenis, waarbij Martine Smit, de weduwe van Joop Smit, samen met Cees Lansbergen, de oprichter van de Halve Marathon van Egmond, aanwezig waren.

Ook Dorpswethouder Ernest Briët was bij deze feestelijke handeling aanwezig, samen met enkele oude concurrenten van Joop Smit uit de tijd dat hij nog meedeed aan de wedstrijd.

Op vrijdag 6 januari 2023 is het beeld van Joop Smit onthuld. Smit won de eerste Halve Marathon van Egmond in 1973, toen precies een halve eeuw geleden.

Foto: Het hele gezelschap dat heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het beeld.

Het hele gezelschap dat heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het beeld.

Egmond heeft een nieuw beeld op de Boulevard, van de Egmondse hardloper Joop Smit. Dit gebeurde op een goed gekozen tijdstip, vlak na de persconferentie over het sportweekend in Egmond en twee dagen voor de start van de hardloopwedstrijd.

Beeldhouwer Fabio Pravisani

Het beeld van de Marathon van Egmond, een eerbetoon aan de legendarische loper Joop Smit, is ontworpen door beeldhouwer Fabio Pravisani uit Egmond.

Voor hem was het een nieuwe uitdaging, omdat hij gewend is om alleen hoofden te beeldhouwen, terwijl hij nu het hele lichaam moest weergeven. Het resultaat is echter prachtig geworden en markeert de bijdrage van Joop Smit aan de Marathon van Egmond.

In de Buurt van dit beeld onder de vuurtoren aan de strandkant vindt u ook het beeld van het Bronzen beeld “Het derper vraauwtje” dit prachtige beeld komt ook van de handen van Fabio Pravisani.

Het beeld van de Marathon van Egmond, een eerbetoon aan de legendarische loper Joop Smit

Foto’s gemaakt tijdens de onthulling van het beeld van Joop Smit in Egmond aan Zee

Slecht gsm signaal in uw woning of kantoor

In het kort het verhaal van de Marathon van Egmond aan Zee

De Halve Marathon van Egmond is in de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een van de meest populaire en heroïsche hardloopevenementen van Nederland. De eerste editie van de Le Champion Halve Marathon werd gehouden op 11 maart 1973 en was toen een van de eerste evenementen voor trimmers over een afstand van 21 en 6 kilometer. Het verrassende aantal deelnemers, totaal 1.100, bracht de organisatoren veel onverwachte uitdagingen.

Door de jaren heen is het evenement uitgegroeid tot een internationaal evenement, met de focus van de organisatie Le Champion om naast Nederlandse topatleten ook buitenlandse toplopers naar de start te krijgen. In 2021 en 2022 moest het evenement echter vanwege de coronapandemie worden afgelast, evenals eerder vanwege extreme weersomstandigheden. Daarom was de 48e editie van de NN Egmond Halve Marathon gepland voor zondag 8 januari 2022.

Over de Kunstenaar Fabio Pravisa

Fabio Pravisani is een kunstenaar en beeldhouwer met Italiaanse roots.

Fabio Pravisani is een beeldhouwer en kunstenaar uit Egmond aan Zee. Hij werd geboren in het Alkmaarse Elizabeth ziekenhuis op 9 april 1971. En heeft Italiaanse roots en is opgegroeid in een familie die al generaties lang bekend staat om hun ambachtelijke ijssalon. Fabio heeft het vak van beeldhouwer ontwikkeld naast het runnen van de ijssalon samen met zijn familie. Hij staat bekend om zijn unieke stijl en techniek en is een belangrijk lid van de kunstenaarsgemeenschap in Egmond aan Zee.

Zijn familie runt de beroemde Italiaanse ijssalon Pravisani in Egmond aan Zee, die al generaties lang bekend staat om de ambachtelijke kwaliteitsijs.

Fabio heeft het vak van ijsmaker geleerd van zijn vader en nam de zaak over na diens overlijden, samen met zijn moeder en tante. De familie van Fabio verhuisde ’s zomers naar Egmond om de ijssalon te runnen en ’s winters ging men terug naar Italië. Opa Antonio Pravisani startte de ijssalon al in 1947 en de familie is sindsdien sterk betrokken bij de productie en verkoop van de kwaliteitsijs. Kinderen in de omgeving keken uit naar bezoekjes aan de ijssalon, en noemden Marisa en Daniëla joviaal “de vrouwtjes”, omdat ze bij bijna elke klant wisten welk ijs zij graag wilden hebben.

Zoek meer berichten over Fabio Pravisani

blank
blank