Het Derper Vraauwtje

Het waarom

Het zal velen zijn opgevallen dat in herdenkingsuitzendingen en -publicaties over de honderdjarige Eerste Wereldoorlog de vele verdronken vissers in het neutrale Nederland nooit worden vermeld. Een vergeten groep, die in Egmond maar liefst 95 mannen en kinderen telde. Gelukkig heeft ons dorp een prachtig vissers monument, waar zij jaarlijks herdacht worden. Maar over de vrouwen die in misère achterbleven zijn er bij de ouderen slechts nog wat vage herinneringen, bijvoorbeeld over de vele weduwe winkeltjes in het dorp.

Bronzen beeldje

Kunstenaar Fabio Pravisani heeft in opdracht van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond Parel aan Zee een mooi bronzen beeldje gemaakt van een vissersvrouw. Het derper vraauwtje zal symbool staan voor die talloze weduwen in ons vroegere vissersdorp. Vanaf het voetpad voor de Vureboetsduin, boven de oude Wagenwerf, had men toentertijd het mooiste uitzicht. Oude zeelui en vissers weduwen keken hier uit over de zee die gaf en nam.

Lokatie

Oude zeelui en vissers weduwen keken hier uit over de zee die gaf en nam. Dé plek dus voor Fabio’s beeldje. Zij staat daar naar het dorp toe en kijkt over haar rechterschouder naar de zee.

Op een gemetseld sokkeltje van op het strand gevonden geeltjes, resten van het door de zee verzwolgen oude Egmond. In een wandeling rond de Vureboetsduin en de Werf zal het Derper Vraauwtje dan samen met Jaepie-Jaepie, de Vuurtoren j.c.j van Speijk en de reddingsboot van Louk van Meurs een mooie illustratie vormen van het maritieme verleden van Egmond aan Zee.

Ik heb een Facebook pagina ter ere van het Derper vraauwtje gemaakt waar u als bezoeker uw zelf gemaakte foto op kan plaatsen. Klik hier voor de Facebook pagina

De onthulling

De onthulling van het Derper Vraauwtje was een groot succes op vrijdagmiddag 30 oktober 2015. Een grote groep Derpers was gekomen om dit mee te maken.

Peter de Graaf maakte een kort filmpje over de onthulling welke u hier rechts kunt bekijken. Egmondonline heeft ook een bekend persoon facebook pagina gemaakt gewoon omdat het kan dit is de link : Facebook Derper Vraauwtje

Jannek Konijn onthulde, samen met haar zoon Engel, het beeldje door de geel-rode Egmondse vlag te verwijderen en vertelde een ontroerend verhaal over verdronken vissers uit haar familie. Een mooie aanwinst voor het dorp, gerealiseerd door de vereniging Dorpsbelangen Egmond ‘Parel’ aan Zee.

Beeldhouwer

Fabio is zes jaar geleden begonnen met beeldhouwen en is een echte autodidact. Hij heeft geleerd zijn gave te ontwikkelen uit boeken en het kijken naar dvd’s. In de wintermaanden, als de ijssalon gesloten is, kan hij zijn hobby als beeldhouwer uitvoeren. Hij is altijd een groot kunstliefhebber geweest en vindt het heerlijk om zich helemaal uit te leven in het maken van een beeld, ook al vindt hij zichzelf nog maar een beginneling en niet zo goed als gevorderde beeldhouwers. Hij laat zich inspireren door verscheidene beeldhouwers uit diverse tijdperken en landen.

Onthulling Derper VraauwtjeOnthulling Derper Vraauwtje gefilmt door Peter de Graaff

Posted by Het derper vraauwtje on dinsdag 3 november 2015

Gedenkplaat met een kort verhaal over het Derper vraauwtje

Over de kunstenaar / beeldhouwer Fabio Pravisani

fabio-pravisani-derper-vrouwtjeEGMOND AAN ZEE – Hij is geboren op 9 april 1971 in het Alkmaarse Elizabeth ziekenhuis en van Italiaanse komaf. Zijn vader Dino die in 1981 is overleden, moeder Marisa en zus Daniëla, allen met Italiaanse roots, bestieren al meer dan een halve eeuw de Italiaanse ijssalon van Pravisani in Egmond aan Zee in de Voorstraat. Opa Antonio Pravisani met zijn zonen Leo, Dino, Lio en hun zus Carla, die het langst heeft meegewerkt, begon de ijssalon al in 1947.

In de wintermaanden ging de familie terug naar Italië en ’s zomers was men terug in Egmond om hun ambachtelijke kwaliteitsijs, dat in heel Noord Holland beroemd is, te verkopen. Kinderen zeiden tegen hun ouders: “Gaan we een ijsje halen bij de vrouwtjes?” Daarmee doelend op Marisa en Daniëla die bij haast iedere klant weten wat voor ijs zij graag willen hebben. Fabio heeft het vak ‘ijsmaker’ met een typisch eigen recept geleerd en gezien van zijn vader toen hij nog een klein kind was. Na het overlijden van vader Dino moest hij de ijssalon met zijn moeder Marisa en Carla voortzetten.

Bronsgieter

Sinds 2008 is Fabio Pravisani vrijwilliger bij bronsgieterij De Hooischuur in Oudorp aan de Herenweg tegenover Kolping Boys. Daar leerde hij het hele proces van het gieten van een beeld in brons. Eerst een mal maken van een beeld dat de klant aanlevert, een afgietsel maken in was, vervolgens wordt het wasmodel voorzien van ontluchting en gietkanalen dat wordt ingekapseld in gisp. Na dit bewerkelijke proces wordt de was eruit gestookt en de achtergebleven holte daarna gevuld met gesmolten brons. Na het uitharden wordt het gisp verwijderd en het beeld afgewerkt. Het was in deze bronsgieterij waar hij de behoefte ontwikkelde om zelf ook eens een eigen beeld te boetseren en te gieten in brons. Dat beviel zo goed dat hij ermee is doorgegaan en niet zonder resultaat.

Samenstelling van dit artikel is tot stand gekomen door Facebook en samenvoeging van openbare krantenknipsels. Het beeldmateriaal is van verschillende Egmondse fotografen zoals Sjef kenniphaas, Rob glas en andere. Wilt u worden vernoemd in dit artikel laat het ons dan even weten.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]