Vandaag was het weer tijd voor de legendarische NN Egmond Halve Marathon in Egmond aan Zee. Ondanks de barre weersomstandigheden werd er zowel bij de dames als bij de heren een prachtige strijd gevoerd. De Ethiopische Aminet Ahmed wist uiteindelijk de mannen in 1.12.21 voor te blijven en de overall winst op haar naam te schrijven. Hiermee werd de traditionele man-vrouw wedstrijd sinds 2015 weer eens gewonnen door een vrouw.

 

Lucas Nieuweboer

Maar de grootste bewondering ging uit naar Lucas Nieuweboer, die onder luid gejuich als eerste man over de finish kwam (1.03.35). Hij zorgde hiermee na 18 jaar voor een Nederlandse winst bij de NN Egmond Halve Marathon. Jill Holterman was de beste Nederlandse dame, op een vierde plek in 1.12.38.

Het parcours van de 49e editie van de NN Egmond Halve Marathon werd aangepast vanwege de vele regenval van de afgelopen tijd. Het hoge grondwater maakte een aantal onverharde paden in de duinen onbegaanbaar. Daarnaast waren het vooral de wind en regen die dit keer het verloop van de wedstrijd bepaalden. Met een krachtige wind uit zee, maar op een breed en hard strand, werd de wedstrijd aangevoerd door een kopgroep van negen dames. Naast de drie Ethiopische favorieten Alamrew Alamtsehay, Ayantu Kumela en Aminet Ahmed konden Jill Holterman, Anne Luijten en Jacelyn Gruppen goed volgen. De Zweedse Sarah Lathi en de Zwitserse Fabienne Schlumpf zaten ook bij deze groep. Waar de Afrikaanse loopsters op het strand nog voor een positie achter in de groep kozen, lieten zij na het keerpunt in Castricum aan Zee hun gezicht zien. Het tempo werd steeds verder opgevoerd en alleen Holterman streed nog mee.

Wat een prestatie van Lucas Nieuweboer! Hij heeft de Nederlandse eer hoog gehouden en ons land weer onder de aandacht gebracht. Gefeliciteerd Lucas! 🎉🏆

Onstuimige editie
In totaal trotseerden vandaag 18.000 hardlopers de strijd tegen de elementen. De pittige wind en koude regenbuien maakten het fris voor de deelnemers, maar deze uitdaging hoort bij de NN Egmond Halve Marathon. De geleverde prestaties waren voor het toegestroomde publiek fantastisch om naar te kijken. Le Champion kijkt met een zeer goed gevoel terug op deze 49e editie. Een speciaal dankwoord gaat uit naar alle vrijwilligers, sponsors en instanties die tijdens het evenement in weer en wind hebben geholpen. Volgend jaar vindt de NN Egmond Halve Marathon plaats op zondag 12 januari 2025.

foto van:https://www.nnegmondhalvemarathon.nl/