Leden van de Facebook-groep Hart voor Egmond keken gek op?
het omstreden witte paard in Egmond aan Zee is verdwenen.

 

Maar dat is niet voor lang, vertelt een gemeentewoordvoerder aan NH Nieuws. Het paard is in ‘winterstalling’ voor onderhoud: na oudjaar is het kunstwerk weer in Egmond te zien. Het is nog niet bekend op welke plek dat gaat zijn.

Omdat het witte paard aan de Egmonderstraatweg – bij de kruising met de Voorstraat – regelmatig wordt beklad, is het tijd voor een grote schoonmaak. Daarbij wordt het kunstwerk ook gecontroleerd op beschadigingen. “Dat moet af en toe” volgens de woordvoerder. “Er is geen recente aanleiding (in de vorm van vandalisme, red.) om hem weg te halen.”

Of ‘Stairway To Ringo’, zoals het witte paard met blauw hondje heet, weer op dezelfde plek komt te staan, is nog niet bekend. Dit jaar liet de gemeente weten op zoek te zijn naar een nieuwe locatie.

paard-egmond-wegBeschilderd, bewerkt met een decoupeerzaag en in de fik gestoken

Het kunstwerk maakt onderdeel uit van de Paardenparade, een permanente kunstroute die de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo, Schermer en Graft-De Rijp met elkaar verbindt. Het Egmondse paard is het enige van de tien paarden op de route dat het regelmatig moet ontgelden. De kosten van reparaties liepen in de duizenden euro’s, alleen al het ‘hufterproof’ maken van het beeld – waarbij onder meer het hondje van gietijzer werd gemaakt – kostte 9.000 euro.

Inmiddels heeft het witte paard op sokkel met daarop een blauw hondje alle graffitikleuren al gehad, is het bewerkt met een decoupeerzaag en moest ook het hondje op het paard het ontgelden. Vorig jaar werd het beeld in brand gestoken. Het was toen maar de vraag of het zou terugkeren.

Andere locatie

Egmonder Rita Koppedraaijer, van Hart voor Egmond, is ervan overtuigd dat het vandalisme zal ophouden als het paard een nieuwe plek zou krijgen. “Het kunstpaard is deel van een kunstroute, dus het kan niet overal staan. Wij hebben een plek gevonden waar het paard niet langs een ‘kroegroute’ staat, maar wel nog aan de kunstroute”.

De groep is in gesprek met Gemeente Bergen over de eventuele verplaatsing. “Het kost bakken met geld om de beschadigingen telkens te moeten herstellen, ik hoop dat ze uiteindelijk eieren voor hun geld kiezen en de beslissing nemen om het te verplaatsen”, aldus de bezorgde Koppedraaijer.

Bron: NH nieuws