Egmond aan Zee, Nederland – 10 mei 2024

Het LOST Monument, een eerbetoon aan alle vermiste bemanningsleden tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de Noordzee, roept op tot actie. Met het ‘Doneer een Naam’-initiatief nodigen we het publiek uit om deel te nemen aan de totstandkoming van dit gedenkteken door identiteitsplaatjes te doneren.

Het LOST Monument, wat staat voor Lost Over Sea Tribute, zal bestaan uit diverse replica’s van identiteitsplaatjes, elk één unieke naam vertegenwoordigend. Deze namen omvatten niet alleen geallieerde bemanningsleden, maar ook Duitse vliegtuigbemanningen die zijn neergestort in het Kanaal en hier in Egmond aan Zee zijn aangespoeld. We streven ernaar een zo breed mogelijke groep te herdenken en de herinnering aan hun opoffering levend te houden.

Het ‘Doneer een Naam’-initiatief biedt een ieder de mogelijkheid om een specifieke naam te doneren en zo direct bij te dragen aan het monument. Identiteitsplaatjes zijn beschikbaar in drie verschillende nationaliteiten: Amerikaans, Duits en Engels. Per nationaliteit zijn er verschillende namen beschikbaar, waarvan elk vijf identiteitsplaatjes beschikbaar zijn. Zodra alle vijf identiteitsplaatjes zijn gedoneerd, wordt die naam niet langer aangeboden, maar de herinnering eraan zal des te krachtiger zijn.

“Deze gelegenheid stelt mensen in staat op een tastbare manier betrokken te raken bij dit belangrijke project,” zegt Martijn Visser, een van de drijvende krachten achter het monument. “Door een naam te doneren, worden ze direct deel van het monument en de geschiedenis, een tastbare erkenning van degenen die hun leven hebben gegeven voor een groter goed.”

Nadat een naam is gedoneerd, ontvangen deelnemers een bevestiging per e-mail, inclusief een certificaat met de betreffende naam. Dit certificaat, een tastbaar bewijs van hun bijdrage aan het monument, zal een plek innemen in hun persoonlijke geschiedenis en herinnering aan de dappere mannen en vrouwen die hun leven hebben opgeofferd voor vrijheid en vrede.

 

Doneer een identiteitsplaatje via de website van Lost Monument

Lost-Monument Egmond