Het verhaal van Antonio Pravisani

In 1947 opent Antonio Pravisani de ijssalon en werkt hier samen met zijn zonen Leo, Dino, Lio en dochter Carla. Sinds de dood van zijn vader Dino in 1981 runt Fabio Pravisani de ijssalon, samen met zijn moeder Marisa en zus Daniela.

Het ijs is ‘beroemd’ in Noord-Holland en ook vele (Duitse) toeristen komen ieder jaar graag terug naar Egmond aan Zee voor een ijsje van Pravisani. Marisa en Daniela kennen van veel vaste klanten hun favoriete smaak. De dames achter de balie zijn voor velen een ‘bekend plaatje’. Fabio heeft het ijs maken van zijn vader geleerd toen hij nog een klein jongetje was en doet dit nog steeds volgens hun eigen recept.  Zogezegd is Pravisani dus een echt familiebedrijf. Fabio is de derde generatie. Hij leerde het vak van zijn vader en is nu ijsmaker. “Ik ben ermee opgegroeid.” Zijn moeder Marissa en zus Daniela verwenden klanten met zijn ijsje. Dat doen ze graag, kennen veel klanten en hebben leuke gesprekken met ze. Ze maken vaak lange dagen. In de ijsbak draait of staat hij stil.

Terwijl Fabio enthousiaster over brons praat dan over ijs, kan hij niet ontkennen dat het leuk en bevredigend is om mensen te zien genieten van zijn ijs. Vanaf Koningsdag (27 april) kan dit weer. Fabio gebruikt zelf zijn favoriete smaak, stracciatella.

Terwijl Fabio enthousiaster over brons praat dan over ijs, kan hij niet ontkennen dat het leuk en bevredigend is om mensen te zien genieten van zijn ijs. Vanaf Koningsdag (27 april) kan dit weer. Fabio gebruikt zelf zijn favoriete smaak, stracciatella.

Erik

Egmondonline

Fabio Pravisani is zeker trots, maar hij bagatelliseert het heerlijke feit dat ijssalon Pravisani in de Voorstraat dit jaar zijn 75-jarig jubileum viert: “Oh, het is maar een ijkjaar.” Een groot feest wordt het sowieso niet.

blank

Stel dat Duitse toeristen komen en gaan voor de verrukkingen van Pravisani, maar als je wilt genieten van je vakantie in Egmond aan Zee, dan wil je – nee, je moet ook – genieten van hun ijs, dus het is al 75 jaar populair. Ze doen het niet alleen. Pravisani heeft een breed klantenbestand wat ook zeker uit een groot deel uit Egmonders en Bergenaren bestaat.

Welke Egmonder haalt of haalde in zijn kinderjaren wekelijks een ijsje bij Pravisani. De persoon achter Egmondonline.nl deed dat ook en kent de familie goed, hij en Fabio dronken vroeger regelmatig met andere vrienden een drankje op zaterdagavond en zijn ouders welke de slijterij in Egmond bestierde waren op goede voet met de fam. Pravisani.

 

blank

Net als vroeger

Het interieur ademt historie, met foto’s van Fabio’s grootvader Antonio aan de muren. Hij ontvluchtte Italië dankzij dictator Mussolini, opende eerst een ijssalon in Zaandam, maar zag een kans voor toeristen in Egmond. In 1947 begon hij aan de Voorstraat.

blank
blank