Kaapdiegoeiekoop

 

Muziektheater | Opera

 

Bereid je voor op een spectaculaire muziektheatervoorstelling aan zee! Met surreële beelden, ingenieuze decors, zang, dans, percussie, spel en spoken word, nemen 18 spelers je mee op een woeste zeereis waarbij de bulderende zee onverbiddelijk het laatste woord heeft.


Bij Strandpaal 32, midden op het weidse strand met aan de ene kant de Noordzee en aan de andere kant de prachtige duinen van Bergen aan Zee, liggen 200 olievaten, containers en waterkanonnen op je te wachten.

In een Neder-Koloniale taal van Jibbe Willems en op muziek van componist en multi-instrumentalist Frank Wienk (beter bekend als Binkbeats) beleef je een meeslepend verhaal over het einde van het tijdperk waarin de Westerse mens geloofde dat zij de planeet straffeloos kon plunderen en over het spanningsveld tussen gewin en moraal.

Het verhaal

Een reusachtige olietanker op volle zee. Aan boord een lucratieve lading: vervuilde olie, bestemd voor de Afrikaanse markt en een kapitein met een schoon geweten. Want geld is tenslotte geld. Wanneer de kapitein het voor hem onthutsende bericht bereikt dat zijn vrouw hun kindje verwacht, krijgen de toekomst en het welzijn van de aarde opeens een heel ander belang.

In conflict met zijn gemoed stuurt hij aan op een onbewoond eiland om tot bezinning te komen, maar zijn schip loopt op de klippen en breekt doormidden. De kapitein spoelt aan, alleen en aan zijn lot overgelaten door zijn opdrachtgevers die hun handen toch al van hem aftrokken.

Op het eiland wordt hij bezocht door waanideeën. Zijn demonen, zijn geliefden, de CEO’s en activisten, de olietankers en de filerijders. In een hallucinerende trip wordt hij overspoeld door het besef dat je verantwoordelijkheid eindeloos door kan schuiven naar een ander, zolang geld en gemak het winnen van moraal.

Tussen de brokstukken staat de kapitein uiteindelijk voor de onmogelijke vraag: trotseert hij de zee om zijn weg naar huis te vinden? Of kan hij beter met de weglekkende, stinkende olie in de golven verdwijnen?

Kaapdiegoeiekoop bezingt wervelend en woest het einde van een tijdperk waarin we zonder schaamte eindeloos tevreden konden zijn.

Tekst en muziek

Het libretto van Kaapdiegoeiekoop is geschreven door Jibbe Willems in een Neder-Koloniale mengvorm van talen die gesproken worden in voormalige Nederlandse kolonies. Papiaments, Sranantongo en Zuid-Afrikaans en hier en daar wat Indonesisch. Vertolkt door een cast van multiperformers die met zang, muziek, percussie, dans en spoken word deze strandopera tot leven brengen. Frank Wienk (Binkbeats) componeerde de intrigerende muziek, waarin hij de natuurelementen van het strand – de geluiden van wind, water en vogels – en het staal van het schip onherroepelijk laat spreken.

Kaapdiegoeiekoop is het derde en laatste deel van de oeropera-trilogie ‘Eilanden’ die Jibbe Willems voor Silbersee schreef en die in premiere gingen op Karavaan Festival. Het eerste deel Dijkdrift zag je bij Karavaan in 2016 op Landgoed ter Coulster in Heiloo (i.s.m. Calefax). Het tweede deel Aardappelvreters zag je op boerderij Valkering in Egmond (i.s.m. Gouden Haas en Slagwerk Den Haag).

 

 

Prijzen & info

25,00 Vrienden van Karavaan
27,50 standaard

website voor kaartverkoop

 

 

Dagen & tijden
  • wo 25 mei 2022 20:00 uur voorpremiere
    do 26 mei 2022 20:00 uur premiere
  • vr 27 mei 2022 20:00 uur
  • za 28 mei 2022 20:00 uur
  • do 02 jun 2022 20:00 uur
  • vr 03 jun 2022 20:00 uur
  • za 04 jun 2022 20:00 uur
  • zo 05 jun 2022 20:00 uur