In het pittoreske Egmond aan Zee, waar de zeebries dansend over het strand waait, is er één man die de essentie van dit kustdorp met hart en ziel vastlegt. Sjef Kenniphaas, een gepassioneerde amateurfotograaf, staat op het punt geschiedenis te schrijven met zijn prachtige weerfoto die genomineerd is voor de titel van “Weerfoto van het Jaar” door Buienradar.

Kenniphaas, een bekend gezicht in de Egmondse gemeenschap, heeft met regelmaat adembenemende foto’s gemaakt van zijn geliefde Egmond aan Zee, voornamelijk van het strand en de zee. Zijn talent is niet onopgemerkt gebleven, want zijn foto’s sieren niet alleen lokale media zoals RTV80, maar hebben ook een vaste plek gevonden in landelijke weerberichten, zoals die van RTL4.

 

Sjef Kenniphaas. Nominatie weerfoto

 

De spanning in de lucht is niet alleen te voelen in de weersomstandigheden, maar ook in de opwinding rondom de genomineerde weerfoto’s. Buienradar’s meteorologen hebben negen indrukwekkende foto’s geselecteerd, waaronder die van Kenniphaas, waarop de weersituatie op magische wijze wordt vastgelegd. Deze visuele meesterwerken zijn te bewonderen op de website van Buienradar, waar enthousiaste bezoekers tot 30 december 12:00 uur hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete foto. De maker van de weerfoto met de meeste stemmen wordt gekroond tot winnaar van de prestigieuze verkiezing.

Maar achter deze fotografische triomf schuilt meer dan alleen een passie voor weerfenomenen. Sjef Kenniphaas, 67 jaar oud, is elke ochtend te vinden op het uitgestrekte strand van Egmond aasjef-kenniphaas-foton Zee, onafscheidelijk van zijn vertrouwde fotocamera. Een opmerkelijke toewijding, zeker als je bedenkt dat hij zijn onderbeen bijna verloor bij een ernstig ongeval bij de Hoogovens, waar hij vroeger werkte. Het onderbeen, nu getekend door littekens, weerhoudt hem er niet van om elke dag te bewegen, in de hoop dat het vocht niet ophoopt.

Het strand is niet slechts een plek voor Sjef; het is een canvas waarop de natuur dagelijks nieuwe schilderijen creëert. Zijn foto’s, inmiddels meer dan 1500 in aantal, zijn niet alleen een visuele traktatie bij weerberichten op televisie, maar ook een weerspiegeling van de voortdurende verandering en schoonheid van zijn geliefde omgeving.

In een interview met NH Nieuws onthulde Sjef dat het strand voor hem een noodzaak is, een dagelijkse wandeling om zijn been te bewegen en het vocht op afstand te houden. Het strand, de zee, de golven en de wolken zijn voor hem nooit hetzelfde en dat is precies wat hem blijft boeien. “Ze zijn elke dag anders. En dat leg ik vast. Want die camera gaat altijd mee,” aldus Sjef, die ook gevraagd werd door NH Nieuws om zijn mooiste prenten van 2022 te delen.

Het leven van Sjef Kenniphaas, vastgelegd in elke klik van zijn camera, is een inspiratie voor velen. Hij herinnert ons eraan dat schoonheid te vinden is in de eenvoudige rituelen van het dagelijks leven en dat zelfs na tegenslagen de natuur altijd nieuwe kansen biedt om verwonderd te raken. Zijn beelden nodigen ons uit om te pauzeren, de adembenemende details van Egmond aan Zee te bewonderen en, wie weet, te stemmen op zijn weerfoto, waarmee hij niet alleen de titel “Weerfoto van het Jaar” kan winnen, maar ook de harten van zij die zijn werk waarderen.