Wist u dat?

Wist u?
De “Nieuwjaarsduik” vindt elk jaar plaats op 1 januari in Egmond aan Zee. Talloze mensen lopen het koude water in om het nieuwe jaar te beginnen.
De volgende special vindt plaats op de tweede zondag van januari: Bij de halve marathon van Egmond met meer dan 10.000 deelnemers gaat de route deels over het Noordzeestrand en de duinen.
Noord-Holland heeft na een gebiedshervorming in 2016 nog 48 gemeenten – waaronder Amsterdam, Alkmaar, Zandvoort, Purmerend, Zaanstad, Enkhuizen, Hoorn, Haarlem en Haarlemmermeer.

Hoe komt u er Wat zijn populaire routes naar Egmond aan Zee?
Egmond heette ooit een gemeente in Nederland, die bestond uit drie wijken. Sinds 2001 doet de grootste wijk, Egmond aan Zee, Schoorl, Bergen (met Bergen aan Zee), Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef.
De gemeente Bergen. Egmond aan Zee ligt direct aan zee en heeft indrukwekkende stranden, duinen, huizen en accommodaties.
De gemeente is gelegen in de Nederlandse provincie Noord-Holland – ongeveer 35 kilometer van Amsterdam en tien kilometer van Alkmaarweg. Als u met een eigen auto naar het gehuurde vakantiehuis of vakantie appartement rijdt, heeft u een comfortabele route naar de badplaats. Het snelwegennet in Nederland is voorbeeldig. Vanuit de grotere steden kunt u via landweggetjes rechtstreeks naar Egmond aan Zee. Je kunt ook met de trein reizen.
U vermijdt gegarandeerd files op de snelwegen. Met de ICE bereikt u vanuit vele Duitse steden het treinstation in Amsterdam. Van daaruit bereikt u gemakkelijk Heiloo, een naburige stad in Egmond. De laatste kilometers leg je af met een TreinTaxi. Een bijzonder goedkope taxi voor treinreizigers.

Weer & klimaat Wanneer is de ideale reistijd voor Egmond aan Zee?
Zelfs in de winter aangenaam
Noord-Holland(of Noord-Holland in de landstaal van Nederland) kenmerkt zich door een zeeklimaat. Extreme temperaturen zijn dan ook niet te verwachten. Vakantiegangers waarderen de aangename zeelucht en de aangename klimatologische omstandigheden aan zee. Sterke winden zijn vaak te verwachten, maar maken deel uit van de ervaring voor veel vakantiegasten. Egmond aan Zee en omgeving hebben in de zomer meestal gematigde temperaturen. De waarden in de winter zijn niet bijzonder laag. Lente en vroege zomer krijgen veel zon. Als uw goedkope vakantieappartement of vakantiehuis dichtbij zee en strand ligt, is de kans op zon groter. U krijgt dus de ideale omstandigheden voor een ontspannen vakantie in gezellige accommodatie die u privé kunt huren.

Attracties Wat zijn de meest bezochte attracties in Egmond aan Zee?

Duinen zover het oog reikt
Een van de bekendste bezienswaardigheden in de regio is de vuurtoren in Egmond aan Zee. Deze is in 1834 gebouwd en vernoemd naar de navigator van Speijk. De vuurtoren wordt beschouwd als het symbool van de plaats. Ook de oude binnenstad van Egmond aan Zee is indrukwekkend, met mooie vissershuisjes in de typisch Nederlandse bouwstijl. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de plaats, raden we het Museum van Egmond aan. Een populaire bestemming is de Torensduin-duin, die wordt beschouwd als een geweldig uitkijkpunt. Het Noord-Hollands Duinreservaat wacht er al op om ontdekt te worden! Dit is een natuurgebied met duinen die alleen toegankelijk zijn tot zonsondergang. Bent u te gast in een vakantie appartement of een goedkope vakantiewoning in Noord-Holland, dan is ook de Beverwijkse Bazaar een aanrader. Het is een grote overdekte markt in de stad Beverwijk. In een van de grootste markthallen van Europa vind je meer dan 300 kramen, 69 restaurants en 700 winkels. De markt is sinds 1984 elke zondag geopend van 8.30 uur tot 18.00 uur.

Kunst & Cultuur Wat moet je zien in Egmond aan Zee?

30.000 kilo kaas
Privé een vakantiewoning of vakantiehuis huren en de omgeving van Egmond aan Zee verkennen. In de wijk Binnen staat bijvoorbeeld een indrukwekkende tiende-eeuwse benedictijnenabdij. Het is een van de oudste kloosters van Nederland. Ook de overblijfselen van kasteel Egmond in Egmond aan de Hoef zijn van cultureel en historisch belang. De nabijgelegen steden Amsterdam, Haarlem en Alkmaar zijn een dagtocht waard. Alkmaar ligt op slechts tien kilometer afstand. Daar beleef je veel cultuur in het centrum, bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum, in het Biermuseum, in het Beatles Museum of in het Kaasmuseum. De grootste trekpleister van de stad is de beroemde kaasmarkt. Deze historische instelling bestaat sinds 1365 en vindt elke vrijdag plaats van april tot september. Daarna verandert Alkmaar in een kleurrijk en folkloristisch festival. En de selectie is gigantisch: tot 30.000 kilo kaas wacht op potentiële kopers. Ook zijn er elke woensdagavond en donderdagochtend populaire markten in Egmond aan Zee. In de zomer nodigt de plaats je ook uit voor een groot Caribisch festival, waar Egmond in het Caribisch gebied is versierd. Kunstliefhebbers komen aan hun trekken in Haarlem: in het Frans Hals Museum kun je het werk van de portretschilder Frans Hals uit de 17e eeuw bewonderen. waarop Egmond Caribisch is ingericht. Kunstliefhebbers komen aan hun trekken in Haarlem: in het Frans Hals Museum kun je het werk van de portretschilder Frans Hals uit de 17e eeuw bewonderen. waarop Egmond Caribisch is ingericht. Kunstliefhebbers komen aan hun trekken in Haarlem: in het Frans Hals Museum kun je het werk van de portretschilder Frans Hals uit de 17e eeuw bewonderen.

Gastronomie & culinair Wat heeft de regionale keuken van Egmond aan Zee te bieden?

Niet alleen Gouda en vis
De keuken aan de Nederlandse kust heeft het allemaal. Het is de moeite waard om de culinaire wereld van Egmond aan Zee en omgeving in Noord-Holland te verkennen. Vooral gebakken of ready (frites) met diverse sauzen (mayonaise of pindasaus) zijn bekend. Goudse kaas (Goudse kaas) of Hollandse Nieuwe is wereldberoemd. De koloniale tijd bracht steeds meer internationale invloeden in de keuken. Deze omvatten bijvoorbeeld nasibal of bamibal, een soort nasi goreng of bami goreng in de vorm van gehaktballen. Ook bekend is de Hollandse pudding Vla of de typische braadrolletjes, die frikandel worden genoemd. Probeer ook de gefrituurde en heerlijke Kibbeling-vissnacks. De gemeenten in Noord-Holland hebben altijd een breed aanbod aan visspecialiteiten gehad. Waar het een licht zoute smaak krijgt. Dus als je een appartement of vakantiewoning boekt in Egmond aan Zee, heb je ook de mogelijkheid om de diverse culinaire kwaliteiten van de omgeving te testen.

Activiteiten met kinderen Wat zijn de beste bestemmingen voor gezinnen met kinderen in Egmond aan Zee?

Levendig en rustig Noord-Holland
Wie een vakantie appartement of vakantiehuis in Egmond aan Zee in Nederland boekt, inspecteert meestal eerst het strand. U kunt een fijn zandstrand verwachten en een meer dat zich graag met hoge golven presenteert. Vanuit Egmond heb je de mogelijkheid om kilometers over het strand te lopen, diverse schelpen te verzamelen en de schilderachtige huisjes aan de kust te bekijken. U vindt er ook verschillende hondenstranden. Het hele gezin komt aan zijn trekken als ze kunnen genieten van het bruisende Nederlandse leven in de smalle straatjes, op de gezellige strandtentjes of ’s avonds met livemuziek op het Pompplein. Natuurvrienden trekken graag naar Heiloo, waar ze prachtige wandelroutes vinden. Je komt door dicht begroeide en originele bossen. Een geweldige familie-ervaring is ook een fietstocht door de bossen en duinen naar Bergen. Hier vind je ook interessante winkels, huizen, galeries en restaurants. Het beschermde duinreservaat strekt zich uit van Camperduin tot IJmuiden over een lengte van circa 20 kilometer. Een geweldig gebied voor gezinnen en actieve vakantiegangers.

Bezienswaardigheden & activiteiten Waar is de mooiste plek in Egmond aan Zee?

Miljoen tulpen
Geen vraag: De grootste attractie van Egmond aan Zee is het prachtige, kilometerslange zandstrand en de ligging direct aan de Noordzee. De badplaats werd hier landelijk bekend om. Hier kunt u genieten van puur strandleven, baden in de zon, zwemmen of uzelf trakteren op een hapje of een drankje in een van de gezellige strandpaviljoens. Als je wat rust wilt van de drukte, kun je langs het strand lopen en je gedachten laten afdwalen. Een ander hoogtepunt is de indrukwekkende duingordel van Noord-Holland, die zich over vele kilometers langs de kust van de Noordzee uitstrekt. Veel van de huizen zijn direct in de duinen gebouwd en zijn zeker een blikvanger. De duinen beschermen het vasteland tegen de zee en het drinkwater. Huur je in het voorjaar een accommodatie in Egmond aan Zee, dan heb je de kans Een bijzonder spektakel om naar te kijken: Veel boerderijen in de omgeving zijn gespecialiseerd in het telen van tulpenbollen. Daarom bloeien in het voorjaar miljoenen tulpen in verschillende kleuren en omhullen het toch al unieke landschap in een kleurrijke caleidoscoop.