We zijn een vissersdorp, wat moet dat paard hier?’

Het is misschien wel het meest gehate beeld van Egmond aan Zee. Een standbeeld van een paard op een sokkel houdt de gemoederen in het dorp al jaren bezig. Deze week werd het beeld voor de zoveelste keer vernield.

Het beeld van een wit paard met daarop een blauw hondje heeft het al meerdere keren moeten ontgelden. Eerder werd het beeld al toegetakeld met een zaag en beklad met graffiti. Deze week werd het in brand gestoken.

Heftige reacties

Al sinds de plaatsing van het beeld in 2016 roept het boosheid op, zegt Rita Koppedraaijer van Facebookgroep Hart voor Egmond. “Er was heel veel discussie over het beeld bij de inwoners”, vertelt Rita. “Ik ben toen gaan rondvragen waar die heftige reacties vandaan kwamen.”

“Het beeld werd geplaatst bij de blauwe grenspaal, daar begint het dorp. Op de grond van de blauwe paal moest je volgens de mensen niets anders plaatsen”, aldus Rita. “Ook zeiden de mensen: luister, we zijn een vissersdorp, wat moet dat paard hier?”

Ze denkt dat een andere plek voor het beeld de oplossing is om de rust te laten wederkeren. “Ik sta echt niet achter die vernielingen. Ik keur dat niet goed. Je blijft van andermans spullen af. Maar ik wil gewoon dat het weer normaal wordt in ons dorp.”

Zo hoort het paard eruit te zien

‘Niet aanstootgevend’

Kunstenares Hellen van Meene maakte het beeld en kan zich niet in de klachten vinden. “Dat paard is totaal niet aanstootgevend of confronterend. Een kleine groep mensen vindt het nodig om continu het beeld te willen slopen. Dat is eigenlijk heel treurig”, zegt ze.

Het beeld heeft volgens haar veel betekenis. “Het hondje staat op de rug van het paard met een scheef laddertje. Het betekent dat hoe klein je ook bent, je met de juiste stappen best veel kunt bereiken.”

Lawaai van boze burger

Volgens Van Meene is er wel degelijk een link met Egmond aan Zee. “Vroeger was Egmond aan Zee een geïsoleerd vissersdorp. Wie er over land naartoe wilde, had toen eigenlijk maar twee keuzes: de paardenkoets of de hondenkar”, aldus Van Meene. “In mijn verhaal klopte dat. Ook had de plek een baken nodig als herkenningspunt.”

Het beeld is daarnaast onderdeel van de ‘Paardenparade’, een kunstroute van tien paarden in de gemeenten Bergen, Alkmaar, Heiloo, Schermer en Graft-De Rijp.

De kunstenares zegt dat veel mensen het beeld juist mooi vinden en dat het niet klopt wat Rita zegt. “De boze burger maakt meer lawaai dan de burger die het wel mooi vindt. Dat betekent niet dat zij de meerderheid vertegenwoordigen. Dat een klein groepje het weg wil hebben is geen argument. Ik ken genoeg mensen die het wel mooi vinden.”

 


Geef je mening


Gemeente: ‘Andere locatie niet aan de orde’

De gemeente Bergen laat weten op de hoogte te zijn van de vernielingen. “Het wordt weer gerepareerd”, laat een woordvoerder weten. “De schade is niet heel groot. Het hoeft waarschijnlijk alleen overgeschilderd te worden. En het hondje is eraf, dat moet er opnieuw op gemonteerd worden.”

Een andere locatie is volgens de woordvoerder op dit moment niet aan de orde. “Na de zomer wordt er opnieuw geëvalueerd, het kan dat het dan besproken wordt. Maar waarom zou het op een andere plek niet gebeuren?”

 


BRON: RTL NIEUWS