Of je nu gaat kamperen in Egmond, een andere Nederlandse (kust)plaats of in het buitenland, het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Vertrek je op stel en sprong? Dan is de kans groot dat je iets vergeet. Omdat dit vervelende gevolgen kan hebben voor je vakantie, hebben wij hier een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet die je zeker mee moet nemen.

Tent
Verblijf je tijdens je kampeervakantie in een tent? Dan moet je deze niet vergeten mee te nemen. Dit lijkt misschien een open deur, maar toch zijn er verhalen bekend van mensen die op de plaats van bestemming ontdekten dat zij hun tent niet bij zich hadden. Controleer daarom altijd of je de tent daadwerkelijk hebt ingepakt.

Beperk je overigens niet alleen tot de tent zelf, maar kijk ruim voor vertrek of hij nog compleet is. Bij kampeertenten horen in ieder geval stokken, haringen, scheerlijnen, grondzeil en tentdoek te zitten. Wil je zeker weten dat alles er nog is? Zet de tent thuis dan op. Je ontdekt zo snel genoeg of er dingen ontbreken. Als dit het geval is, heb je nog voldoende tijd om vervangende materialen te halen. Dit is een stuk lastiger als je hier op de vakantiebestemming pas achter komt.

Slaapmat of luchtbed
Ondanks dat je een tent vaak op een relatief zachte ondergrond opzet, is het geen pretje om op de bodem te slapen. Vergeet daarom niet om iets mee te nemen om op te slapen. Een luchtbed leent zich hier uitstekend voor. Eenmaal opgeblazen is een luchtbed behoorlijk dik. Hierdoor kunnen de meeste mensen er goed op slapen in hun tent.

In plaats van een luchtbed kun je ook een slaapmat meenemen. Waar je voor een luchtbed een pomp nodig hebt, vult een slaapmat zich automatisch zodra je het ventiel opent. Nadeel is alleen wel dat hij een stuk dunner is dan een luchtbed, waardoor sommige mensen hem wat minder comfortabel vinden.

Slaapzak
Naast de tent zelf en een luchtbed of slaapmat zijn er nog een aantal andere reisbenodigdheden die je niet mag vergeten. Een slaapzak is hier een goed voorbeeld van. Hiermee houd jij jezelf warm. Ook in warme landen kun je vaak niet zonder slaapzak, want ’s nachts kan het flink afkoelen. Slaapzakken zijn er overigens in allerlei soorten en maten. Zo kun je bijvoorbeeld een eenpersoons slaapzak kopen, maar er zijn ook slaapzakken waar je met zijn tweetjes in kunt liggen.

Kookstel en barbecue
Thuis bereid jij je eten in de keuken, maar op de camping staan er doorgaans geen (gas)fornuis, oven en/of magnetron tot je beschikking. Zorg er daarom voor dat je spullen bij je hebt om maaltijden te bereiden. Het is handig om in ieder geval een elektrisch kookstel in te pakken. Dankzij dit apparaat ben je bijvoorbeeld in staat om een ontbijtje en avondeten te maken. Naast de kookplaat is het ook verstandig om een barbecue in te pakken. Barbecueën is niet alleen leuk en lekker, maar hoort bovendien bij kamperen.