Ondernemers in gemeente Egmond aan Zee gaan aan de slag met toegankelijkheid!

Het programma MKB Toegankelijk van VNO-NCW en MKB-Nederland stimuleert ondernemers om toegankelijk te ondernemen. Vanuit het programma is het project de ‘MKB Toegankelijke Route’ gestart. Tijdens deze route worden winkelgebieden (22) in verschillende gemeenten in Nederland getoetst op toegankelijkheid. Ook de openbare ruimte van deze winkelgebieden wordt meegenomen. Deelnemende winkeliers en horecaondernemers ontvangen een persoonlijk advies van een toegankelijkheidsinspecteur op het behalen van een erkend basisniveau van toegankelijkheid. Uiteindelijk werkt het project toe naar een compleet en landelijk overzicht van toegankelijke bedrijven. Dit overzicht is terug te vinden op www.mkbtoegankelijkeroute.nl. Want iedereen moet kunnen meedoen en ongehinderd een dagje eropuit kunnen!

Toegankelijkheid van bedrijven wordt steeds belangrijker

Het hebben van een toegankelijke winkel of horecagelegenheid is anno 2022 van belang en wordt, gezien de vergrijzing in Nederland, steeds belangrijker. Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking. Mensen die slechtziend, doof of rolstoel gebonden zijn willen, net als alle andere mensen, zo zelfstandig mogelijk kunnen winkelen of hun boodschappen kunnen doen. Ondernemers staan hier niet altijd bij stil. De ruimte in een pand is vaak beperkt, tegelijkertijd willen ondernemers logischerwijs wel alle producten aanprijzen. Het resultaat: een winkel wordt een hindernisbaan en met name voor mensen met een beperking letterlijk een drempel om naar binnen te gaan. MKB Toegankelijk activeert en stimuleert ondernemers om zelf aan de slag te gaan met de toegankelijkheid van hun eigen bedrijf.

Quick fix!

Met kleine aanpassingen aan een bedrijfspand of de aanwezige voorzieningen, kunnen grote stappen gezet worden in het toegankelijk maken van een onderneming. Denk bijvoorbeeld aan: een drempelhulp voor de deur, bestickering van ramen en deuren of het verbreden van gangpaden.

 

 

TIP! Wilt u ook praktische tips en tricks ontvangen omtrent toegankelijkheid voor uw locatie? Meld u dan aan door te klikken op de volgende link: