Musicalvereniging De Hanswijckers: nieuwe leden zijn welkom

EGMOND AAN DEN HOEF – Welke nieuwe talenten komen dit jaar meedoen, vraagt Musicalvereniging De Hanswijckers uit Egmond aan den Hoef op haar Facebook-account.

Zingen in een groep, je solozang ontwikkelen, meer uit je spel halen, beter leren dansen en heel veel plezier hebben. Dat kan allemaal bij de hanswijckers.”De musicalgroep van De Hanswijckers bestaat uit jongeren in de leeftijd van elf tot negentien jaar. Ieder seizoen speelt de groep een bestaande musical. De leden repeteren elke donderdagavond in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Deze vereniging bestaat al meer dan vijftig jaar. Aanmelden voor de open lessen en audities op 9 en 16 september kan via www.hanswijckers.nl

Geschiedenis van de Hanswijckers

De Hanswijckers is opgericht in 1969 door Anton Aelbers. Hij was de muzikale leider van het kinderkoor van de kerk en wilde graag iets doen in de richting van kinderoperette dat toen in opmars was. In eerste instantie was de vereniging een kinderkoor en na drie jaar ging het verder als kinderoperettevereniging. In 1972 werd de allereerste voorstelling gespeeld: De dochter van de sjeik. Aelbers had Wim Noteboom gevraagd voor de muzikale begeleiding en Cees Broersen voor het decor en belichting. In de jaren ’90 heeft de vereniging de overstap gemaakt naar musicals.

De naam van de vereniging is afkomistig van Dorpshuis de Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Het dorpshuis heeft inmiddels de c in de naam losgelaten. Tot op heden wordt nog steeds iedere week gerepeteerd in hetzelfde dorpshuis. In de eerste jaren vonden ook de voorstellingen plaats in het dorpshuis, dat beschikt over een klein podium. Sinds 1989 zijn de jaarlijkse uitvoeringen verhuisd naar Theater de Beun in Heiloo.

In de beginjaren was de vereniging bedoeld voor kinderen tot 13 jaar. Daarnaast ontstond er een oudere groep tot 21 jaar dat later verder ging als Musicalvereniging Evolutie. In 1979 is door oud-Hanswijckers de musicalvereniging Horizon opgericht voor volwassenen. In het begin van het jaar 2000 werd de leeftijd van de Hanswijckers opgehoogd tot 18 jaar. Tot 2010 was de vereniging voor alle jongeren van 9 tot 18 jaar. De afgelopen decennia is de vereniging steeds uitdagendere musicals gaan spelen. Omdat het leeftijdsverschil binnen de groep behoorlijk groot was en kwaliteit van de musicals hoger werd is de leeftijdsondergrens vanaf 2011 opgehoogd naar 12 jaar.

Tot een aantal jaar geleden kwamen alle spelers van De Hanswijckers uit de drie Egmonden en Heiloo. De afgelopen jaren hebben ook leden uit Castricum, Akersloot, Limmen, Bergen en Alkmaar de vereniging weten te vinden.

Door de jaren heen heeft musicalvereniging de Hanswijckers veel verschillende musicals neer gezet. Van bekendere titels zoals The Wizz, Hairspray, Fame en Footloose tot minder bekende titels als: Dynamiet! en Pay it Forward. Sommige oud-leden zijn doorgebroken in de theaterwereld zoals Jim Bakkum.

Daarnaast heeft de musicalvereniging veel verschillende docenten gekend. Afgelopen 20 jaar waren dit: Esmé Apeldoorn, Judith??, Scott Blik, Leonie van der Zeijden, Lotte Weighel, Anita Rol, Koen Both, Kris Kaufmann, Jeannine La Rose, Remco Duinmeijer, Carolien Leardini, Jeroen Heiligers, Remy de Graaf en Sophie van Hecke.

Musicalvereniging de Hanswijckers is met haar tijd meegegaan en zet jaarlijks een spetterende musical op de planken. Tegenwoordig ook ondersteund met een technisch team uit de professionele theatersector.

Toch blijft het belangrijkste element van de vereniging ‘het ontzettend grote plezier van de spelersgroep’