Neemt u uw hond mee naar het duingebied? Hier vindt u de belangrijkste aandachtspunten. En check altijd even de actuele voorwaarden op de toegangsborden en de borden op het terrein.

Waar mogen honden komen?

In het Noordhollands Duinreservaat zijn honden welkom op de wandel- en fietspaden mits ze (kort) zijn aangelijnd. Sledehondensport is niet toegestaan. U kunt gebruik maken van een van onze losloopgebieden:

  • Egmond aan Zee: Robbenzand, Kroonstad en Noordlob
  • Egmond Binnen: Overbos en het uitlaatveld bij parkeerplaats Oude Schulpweg
  • Bergen: Bergerbos (Let op: tijdens de broedtijd, van 15 maart tot 15 juni, moeten de honden hier aan de lijn!) en Engelse Veld

Waarom mogen honden niet overal komen?

Honden worden vaak beschouwd als de beste vrienden van de mens, maar helaas mogen ze niet overal komen. Dit komt omdat natuurgebieden, zoals de duinen, rustgebieden zijn voor vogels en zoogdieren. Als een hond in zo’n gebied komt, kan het onrust veroorzaken. Honden ruiken vaak wild, wat hun jachtinstinct aanwakkert.

Als gevolg hiervan willen honden vaak het wild opsporen en vangen, vaak alleen uit nieuwsgierigheid. Dit kan leiden tot stress bij de dieren die in het gebied leven.

Bijna alle dieren zijn bang voor honden en zullen er voor weglopen. Dit geldt bijvoorbeeld voor trekvogels in het Noordhollands Duinreservaat. Deze vogels komen van ver en gebruiken de duinen als pleisterplaats, voor rust, voedsel en om aan te sterken. Als ze hierdoor gestoord worden, kunnen ze verzwakt raken met het risico dat ze hun reis niet overleven.

Bovendien kunnen broedende vogels opvliegen van hun nest als ze gestoord worden, waardoor hun eieren te warm of te koud kunnen worden. Rust is ook belangrijk voor andere dieren, zoals konijnen. Honden kunnen ook problemen veroorzaken voor bezoekers, sommige mensen zijn bang voor honden.

 

Mogen honden het strand op?

Ook op het strand gelden beperkingen voor honden. Waar ze wel en niet welkom zijn, staat doorgaans aangegeven op de borden bij de strandafgangen en is in een aantal gevallen ook afhankelijk van het seizoen. U kunt ze ook vinden in de gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV). 

Lees meer over de strandregels van Egmond