In Egmond aan zee, verreweg de mooiste kustplaats van ons land, zijn wij de trotse eigenaars van ‘Gejut’.
Dit winkelpandje ademt zee; alle gejutte spullen liggen daar verzameld in grote viskisten. 

In de nacht zoeken hout, touw en plastic elkaar op en vormen zich in fantasie tot zilte cadeautjes. Al het ‘strandafval’ krijgt een tweede leven. Hieruit maak maken we vogels, vissen, beelden, lijstwerken, een sieraad, een windgong.

Zelf jutten en iets bijzonders maken in het atelier? Zin in een bijzonder gezins- familie- of vakantie-uitje, een bedrijfsuitje of vrijgezellen-feest, verjaardag? Een ongezouten teamtraining? 

Over Gejut

Gejut is een winkel, atelier, galerie, workshopruimte die iedere bezoeker dichterbij de zee brengt.

Behalve een- of meerdaagse creatieve workshops kun je er terecht voor unieke zilte ku(n)st, nautische hebbedingen (scheepslampen), meubels uit verdronken hout en originele cadeau’s. Gejut biedt ook een podium aan creatieve zee-geesten die hun kennis willen delen of hun werk willen exposeren en verkopen. 

Bovenal is het een plek om ook zelf te ontdekken hoe je uit ‘niets’ weer ‘iets’ te maken… Gejutte voorwerpen stellen vragen over het verleden, verbeelden het heden en stellen vragen over morgen. 

Over mezelf

Ik ben Marianne Houthuijse.
Dit verreweg mooiste ‘derpje’ van ons land heeft een strand dat elk seizoen weer nieuwe vondsten biedt. Kuieren over het strand en met een bolderkar alles verzamelen; niets doe ik liever.

De kuststrook tussen Bergen aan zee en Castricum struin ik wekelijks af op zoek naar bodemschatten. In het najaar spoelen er netten aan, kleine stukken hout en vooral veel afval van schepen. Een stevige Oostwester of een storm; blijer kun je me niet maken.

Kleurrijke verzameling

De zomergasten laten elk jaar een kleurrijke verzameling achter van speelgoed, slippers, ballen enzovoort. Van alle vondsten maak ik kleine en grote ingelijste werken, 3D beelden maar ook sieraden van o.a. aangespoelde scheepstouwen.

Jutten betekent letterlijk ‘vinden’ of ‘jatten’. Vrijwel alles wat ik gebruik komt van het strand. Maar soms jut ik ook weleens binnen de landsgrenzen; zelfs digitaal valt er te jutten! De wet van Gejut is echter dat geen enkel cadeau mijn winkel verlaat zonder een aan zee gevonden voorwerp(je).

Breng een bezoek aan de winkel en/of ontdek hoe verslavend Jutten kan zijn!

Jutten en het millieu

Over het millieu is zoveel te vertellen. Andere organisaties kunnen dat veel beter dan ik. De meest inspirerende video die ik ooit gezien heb en me heeft uitgedaagd om een werk te maken van een vogel…  You will not believe your eyes!! – Please Share Anderen kunnen meer vertellen dan ik, waaronder bijvoorbeeld de Stichting Noordzee. Behalve scheepsafval en de restanten van een lekker dagje strand is het elke dag feest op het Egmondse strand. 

Op dit moment liggen er meer dan, schrik niet, 50.000 resten van ballonnen op onze stranden!! Waarom? Omdat ballonnen bij feestelijkheden massaal de lucht in gaan en richting zee waaien. Uiteindelijk spoelen ze weer op het strand aan. Uit de tellingen van deze herfst blijkt dat er per 100 meter strand gemiddeld 12 ballonnen of ballonresten liggen. Met 451 kilometer kustlijn kom je dan uit op ongeveer 54000 stuks. Natuurlijk gaat het hier om een ruwe schatting, maar zelfs de helft zou al heel erg veel zijn. 

Eigenlijk is elke ballon te veel. Vissen, zeezoogdieren en zeevogels zien de rubberresten namelijk aan voor voedsel en raken verstrikt in de touwtjes. Hoog tijd dat hier iets aan gedaan wordt. (Bron: Stichting Noordzee).

Vanuit botten en resten plastic ontstond dit meeuwenjong; een volle maag vol plastic gaf haar een ‘vol’ gevoel. Ze stopte met eten en stierf.. Beelden spreken soms meer dan een verhaal. 

Het ‘meeuwenjong’ vertelt….

Jutterswerken en zilte cadeau’s

Niets verlaat de winkel zonder een gejut voorwerp! Niet alleen dat is de wet van ‘Gejut’. Het leukste is dat alles in deze winkel te koop is! Van Tafel tot toonbak, van lamp tot kassa, van toilet tot voordeur; ik pak het in en je gaat ermee naar huis. Alles mag je meenemen, behalve mij… er moet toch iemand de winkel jutten..

workshop-met-twee-geweldige-meiden_1

15 Vakantie jutters

Maak je eigen souvenir en ga ‘Jutten’ bij Gejut in Egmond aan zee. Een uniek uitje?

Laat het weer te wensen over?

Of wil je eens even niet zonnebaden of winkelen in Egmond aan zee? Even iets bijzonders doen; alleen, met z’n twee of met de hele familie?  Ga jutten en maak zelf een prachtig werkstuk! In Egmond aan zee, op de Ankerstraat nr. 13 vindt je mijn winkeltje/atelier ‘Gejut’. Ontvang daar een Jutterstas, zoek op het strand naar je eigen schatten en keer terug.

Daar maak je (met mijn hulp?) van alle gevonden voorwerpen onder het genot van drank en jutterskoek er een mooi werkstuk van! Een blijvend aandenken aan Egmond aan zee. Inbegrepen: Jutters-leentas, een kleine lijst/houten plank, gereedschap, lijm, materiaal, koffie/thee/frisdrank en een Jutterskoek en gebruik van de winkelruimte/het atelier.

Voor elke jutter een ‘echte haaientand in een doosje’! Prijs: 17,50 Euro per persoon – kinderen: 15,- Euro (max 30 personen). Reserveren: [email protected] of bel: 0650805796

Schooljutters..

Met z’n allen aan tafel en je geniet van Jutterslimo en Jutterskoek. We vertellen de leerlingen over alles wat je aan het strand van Egmond kan vinden en we doen een heuse Jutterskwis!

Tijd om zelf op jutterspad te gaan! Met een echte jutterszak en een lijstje waarop precies staat wat je op het strand kan zoeken ga je op pad. Wanneer je alles dat op je lijstje staat hebt gevonden, maak je later op die dag dikke kans op een juttersoorkonde.

Terug in de winkel gaan we met z’n allen de afwas doen! Afwassen was nog nooit zo leuk want je ziet wat iedereen gevonden heeft! Nog even afdrogen en dan begint het mooiste, want je gaat je eigen schilderijtje maken van al je gevonden schatten. Dit kunstwerk mag je mee naar huis nemen.

De winnaar van de Jutterskwis krijgt een bijzondere haaientand! Prijs: 15,00 per kind (bij Gejut). Workshops op school: op aanvraag

Jutterspodium

Jutter, kunstenaar, creatieveling of vergaderaar? De deur van Gejut staat wijd open voor iedereen die iets moois kan bijdragen aan deze winkel. Ook voor dichters en Sterke verhalen-vertellers. Heb je een idee? Wil je zelf een workshop bieden of wil je je zilte werk laten pronken? Neem contact op!

Onder de titel: ‘Nog eentje toe’ zal binnen Gejut in de herfstavonden van 2013 een olielamp worden ontstoken. Bekende Egmonders vertellen dan hun sterkste verhalen aan Gejut en worden getrakteerd wordt op haring en juttersbitter (wel of geen publiek is naar eigen keuze). 10 verhalen zullen worden verzameld in een boekje en naar verwachting zal ‘Nog eentje toe’ medio 2014 in de winkel(s) liggen.

Natuurlijk heb ik al een paar geweldige Derpers op ’t oog… Zelf een sterk verhaal?
Kom langs en meld je aan!

Gejut als unieke vergaderlocatie

Een bijzondere plek aan zee om eens rustig te vergaderen en je benen te strekken langs de vloedlijn?
Denk eens aan Gejut! Tot een maximum van 16 personen kunt u prima vertoeven in Egmond aan zee. Koffie, thee, gebak, lunch of diner? Neem contact op en alles wordt geregeld!

Openingstijden Gejut

Maandag/Dinsdag/Woensdag: op afspraak

Woensdagen van juni t/m augustus:
Braderie Egmond aan zee
Donderdag t/m Zaterdag: 10.00 uur – 18.00 uur

Zondag: 12.00 uur – 18.00 uur

Winkel gesloten maar wens voor een workshop?
Neem contact met ons op:

Ons winkel adres

Gejut

Ankerstraat 13
1931GL  Egmond aan zee

Telefoonnummer 0031 (0)6 508 05 796
E-mail: [email protected]

Houd contact met ons via Facebook. Like ons en blijf op de hoogte van de nieuwe juttersaanwinsten en activiteiten:

https://www.facebook.com/Gejut