De ATB Strandrace Egmond-Pier-Egmond, winterklassieker over 36 kilometer, onder auspiciën van de KNWU, kan door elke redelijk getrainde fietser worden volbracht.Onder de honderden recreanten bevond zich afgelopen editie een recordaantal van ruim 3.500 deelnemers.

Egmond-Pier-Egmond is hiermee al jaren de grootste en meest aansprekende ATB Strandrace van Europa.

De mountainbike top en wegrenners van naam gaan het massale deelnemersveld in een open wedstrijd over het Noordzeestrand onder de vaak barre weersomstandigheden vooraf. De boulevard van Egmond aan Zee is het decor van start (10.30 uur) en finish, alwaar een enorme mensen massa de ontknoping ieder jaar weer bijwoont. Een extra klassement wordt opgemaakt voor de deelnemers aan de Businessrace en het combiklassement, waarbij wordt deelgenomen aan zowel de strandrace als de PWN Egmond Halve Marathon.


Hoe het begon..

In een eenvoudige arbeiderswoning, gelegen in het verlengde van de Abdijlaan te Egmond-Binnen woonde tot kort voor de oorlog het gezin van tuinderknecht Piet Tervoort.

Om in de tijd dat er op het bollenveld weinig te verdienen viel toch verzekerd te zijn van inkomsten was Egmondse Piet niet alleen tuinder, maar ook huis- en decoratieschilder, rijwielhersteller, ‘heerenkapper’, hulp bij uitvaartdiensten en… strandjutter. Dit laatste vooral was zijn grote passie. Met een omgebouwde legerfiets uit de jaren dertig was hij langs de vloedlijn – weer of geen weer – in zijn element. Bij gunstige wind werd het strand, na een januaristorm, door hem in zuidelijke richting soms wel tot aan de voet van de Noordpier van IJmuiden afgezocht.

Volgeladen werd dan via de beschutting van de duinen weer de terugweg naar Egmond ingeslagen. Zonder het zelf te weten, was hij al fietsend langs het strand, als een der eerste Noord-Hollandse beachbikers, de ware pionier, wiens voorbeeld vele jaren later met de komst van de ‘dikke-banden-fiets’ door velen zou worden gevolgd.

Piet Tervoort is al lang niet meer. Maar zijn achterkleindochter vond op zolder nog enkele foto’s. Mede aan de hand daarvan werd het idee van een strandrace voor mountainbikers vanuit Egmond geboren.