De stormen #dudley en #eunice zijn in aantocht.

Deze zogenaamde tweelingstorm zullen veel overlast gaan geven.

Het is de stilte voor de storm… letterlijk! Of meervoud eigenlijk: stormen.
Eind deze week gaan stormen Dudley (donderdag) en Eunice (vrijdag) huishouden in Nederland.

Na storm Corrie die twee weken geleden al voor veel schade zorgde, krijgen we nu dus al nummer twee en drie om de oren.

In de loop van morgen begint de wind al aan te wakkeren, het is slechts het voorspel van wat ons donderdag en vrijdag te wachten staat.


Storm Dudley

De windpieken in beeld. Dudley piekt komende nacht, maar het windveld blijft overdag prominent aanwezig. In de avond en nacht van donderdag op vrijdag wordt het tijdelijk een stuk rustiger. Eunice piekt vervolgens vrijdagavond. In de middag neemt de wnd wel al toe.

Dudley koerst met kern van Schotland over de Noordzee naar Zuid-Zweden en trekt morgen via de Oostzee naar Rusland. Het windveld blijft morgen lang aanwezig in onze omgeving. Pas aan het einde van de dag krijgt een rug van hogedruk invloed en neemt de wind vanuit het zuiden geleidelijk af.

Na een zachte woensdagmiddag met op veel plaatsen 12 tot 14 graden neemt de zuidwestenwind vanavond toe. In de kustgebieden wordt de wind stormachtig (8 Bft) en pal aan zee kan later vanavond en vannacht stormkracht (9 Bft) worden bereikt. Daarbij kunnen (zeer) zware windstoten voorkomen rond 100 km/uur.

Ook staat er nog een buienlijn op het programma die in de tweede helft van de avond en het begin van de nacht over de noordelijke helft van het land trekt. Bij deze buienlijn zijn ook zeer zware windstoten mogelijk van net iets meer dan 100 km/uur. Zonder buien zijn er landinwaarts windstoten van 75 tot 90 km/uur.

Morgen waait het nog geruime tijd stevig door en vooral op de Waddeneilanden en direct aan de noordkust kan de westenwind morgenochtend soms nog stormkracht (9 Bft) hebben. Verder waait het aan zee veelal stormachtig en landinwaarts krachtig tot hard. In het uiterste noorden is in de ochtend nog kans op (zeer) zware windstoten tot circa 100 km/uur. In de rest van het land komen de windstoten veelal uit tussen 70 en 90 km/uur.

Aan het einde van de middag en morgenavond neemt de wind vanuit het zuiden af.

Nog een aantal dagen onstuimig

In het weekend en ook maandag blijft het ronduit wisselvallig met soms zeer veel wind, al zal het niet zo hard gaan waaien als vrijdag tijdens de passage van Eunice.