Reddingboot. Het gaat hier niet meer om de oude, door paarden in zee getrokken roeireddingboot want die kunt u in het museum bewonderen.

Maar het reddingwezen behoort wel tot de cultuurhistorie van dit zeedorp Egmond aan Zee. Heel bekend was ook reddingboot de Ubbo en aan het zware geluid van de trekker wist het hele dorp wanneer die uitging. Wie de moderne reddingboot de ‘Adriaan Hendrik’, echte mensenredders en ook de nostalgie van reddingen op zee wil zien, moet in de zomer eens op vrijdagavond langs komen.

“De boot gaat uit”. Dit is een gevleugelde uitdrukking in het zeedorp. Of het nu om een echte actie gaat (vuurpijl gezien!) of om een oefening: een reddingboot die uit gaat en door de branding vaart, is een belevenis. Van maart t/m oktober oefent de bemanning elke maandagavond om 19.00 uur.

Van november t/m februari gaat de boot op zaterdagochtend om 9.30 uur uit. Dan staan de deuren van het boothuis open, en mocht u iets willen weten, u kunt het erop wagen. Maar het kan ook zijn dat de mannen bezig zijn met onderhoud. Vanuit het Boothuis steken we over naar de Trompenbergstraat, genoemd naar het hotel dat er eens stond, richting Pompplein.

De reddingboot wordt dikwijls verward met de Egmondse strand-reddingsbrigade, de E.R.B. (zij schrijven wel de s) De ‘brigadepost’ staat al vanaf 1928 elke zomer op het strand, recht onder de vuurtoren. De vrijwilligers houden zich bezig met de veiligheid van zwemmers, surfers, zeilers, verloren kinderen en met E.H.B.O. Ze houden elk jaar open avonden en geven dan reddingsdemonstraties.

 

Wil je de reddingboot en de bemanningsleden in actie zien? Van maart tot en met oktober wordt er elke dinsdagavond om 19.00 uur geoefend. Van november tot en met februari vindt de oefening plaats op zaterdagochtend om 09.00 uur.

De reddingboot wordt van het Maritiem Centrum Egmond via strandopgang De Werf naar het strand gereden en daar te water gelaten. De reddingboot is voor veel bezoekers van Egmond een geliefd object om te fotograferen. Maak jij ook een mooie actiefoto?