De Egmonder Pinck deze winter opnieuw onder handen is genomen voor onderhoud. De Stichting Egmonder Pinck heeft aangekondigd dat ze de naden van de Pinck hebben gerepareerd door nieuwe kit aan te brengen waar nodig. Vroeger werden deze naden gebreeuwd met een speciaal soort vulling, maar tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van kit. Hoewel deze modernere technologie handig is, heeft ook kit niet het eeuwige leven. Gelukkig heeft Bouwmarkt Egmond een accu-kitspuit geschonken om het kitten van de tientallen meters te vergemakkelijken. Dit heeft de bemanning van de Egmonder Pinck veel spierkracht en tijd bespaard.

Naast het vernieuwen van de kit is al het houtwerk opnieuw geconserveerd en is het onderwaterschip opnieuw behandeld met bottomcoat. De Pinck is nu weer volledig klaar voor het nieuwe vaarseizoen en staat op de bootwagen te wachten om te water te worden gelaten. Het is duidelijk dat de bemanning van de Egmonder Pinck veel tijd en aandacht heeft besteed aan het onderhoud van deze historische boot en ik ben er zeker van dat het vaarseizoen een groot succes zal worden! Meer informatie over de Pinck is te vinden op de website van Egmondonline.nl.

De Egmonder Pinck

 

Egmonder-Pinck

 

De Egmonder Pinck, een historisch zeilschip dat een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Egmond aan Zee. De Pinck is een platbodemzeilboot die oorspronkelijk werd gebruikt voor de visserij en het vervoer van goederen langs de kust van Noord-Holland. Het schip dankt zijn naam aan de oude vismethode ‘pinken’, waarbij netten tussen twee boten werden uitgezet om vis te vangen.

De Egmonder Pinck is gebouwd in 1954 als replica van een 17e-eeuwse vissersboot die in de omgeving van Egmond aan Zee werd gebruikt. Het schip is gemaakt van hout en heeft een lengte van bijna 13 meter en een breedte van 3,5 meter. De Pinck heeft een platte bodem en een ronde boeg en kan tot 25 ton vracht vervoeren. Het schip werd oorspronkelijk voortgedreven door middel van zeilen en een grote boom die over de lengte van het schip liep. Later werd er ook een motor geïnstalleerd.

De Egmonder Pinck heeft een rijke geschiedenis en heeft in de loop der jaren veel verschillende functies gehad. Zo heeft het schip gediend als visserijboot, transportschip, opleidingsschip voor de marine en zelfs als decor voor filmopnames. In 1992 werd de Pinck overgedragen aan de Stichting Egmonder Pinck, die zich tot doel heeft gesteld om het schip te behouden en te onderhouden als cultureel erfgoed.

Vandaag de dag is de Egmonder Pinck een populaire bezienswaardigheid en toeristische attractie in Egmond aan Zee. Het schip is regelmatig te zien tijdens evenementen en er worden rondvaarten mee georganiseerd. De bemanning van de Pinck bestaat uit vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor het behoud van dit historische zeilschip. Het onderhoud van de Pinck is dan ook een belangrijke taak en de recente renovatie van het schip zal ervoor zorgen dat het nog vele jaren kan blijven varen en mensen kan blijven inspireren met zijn rijke geschiedenis en unieke karakter.

Meer informatie over de Egmonder Pinck, evenementen en rondvaarten is te vinden op de website van Egmondonline.nl.