Vrijdagmiddag 8 december, om 15:00 uur, verzorgt de Vlaamse schrijver en VRT – journalist Tom Dieusaert een presentatie in Huys Egmont over zijn pas verschenen boek ROND DE KAAP. Hij vertelt over het gevecht van koopman Isaac le Maire tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Zoals bekend was Le Maire een beroemd inwoner van Egmond aan den Hoef en ligt hij begraven in Egmond-Binnen.

 

Op vrijdag 8 december, om 15.00u ’s middags, is de Belgische historisch onderzoeksjournalist Tom Dieusaert in Huys Egmont te gast, waar hij zijn nieuwe boek presenteert: ROND DE KAAP. In het boek staat Isaac Lemaire centraal, die jaren in de Egmonden woonde en in Egmond-Binnen begraven..

Dieusaert vertelt over het gevecht van één man tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw: de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Een gevecht ‘waarbij hij anderhalf miljoen gulden zou verliezen maar toch zijn eer zou bewaren.’ Na de scheiding van de Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog was Isaac le Maire één van de honderden calvinistische, kapitaalkrachtige Antwerpse kooplui die einde zestiende eeuw in Amsterdam neerstreken. Daar werd hij een van de pioniers van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Maar zijn individualistische en tegendraadse karakter bracht hem onvermijdelijk op ramkoers met het staatsmonopolie van de VOC.

Tom Dieusaert volgde het spoor van deze fascinerende figuur van Antwerpen, Egmond, Den Helder en Amsterdam tot in Patagonië en Kaap Hoorn.

De boekpresentatie begint om 15.00u en de toegang is gratis. Tevens is het boek ROND DE KAAP deze middag te koop.