De gemeenteraad heeft de geheimhouding opgeheven op stukken die de aanleiding waren voor het raadsonderzoek in Bergen. Uit de nu gepubliceerde stukken

BERGEN – De gemeenteraad heeft de geheimhouding opgeheven op stukken die de aanleiding waren voor het raadsonderzoek in Bergen. Uit de nu gepubliceerde stukken – waaronder een intentieovereenkomst tussen gemeente en stichting Het Bijzondere Huis, adviesnotities en agenda’s en verslagen van de raadswerkgroep – komt naar voren waarom de raad het onderzoek heeft ingesteld. Aanstaande maandag worden drie getuigen gehoord in openbare verhoren in de raadszaal van de gemeente.

 

In juli 2023 heeft de gemeenteraad besloten tot het instellen van een raadsonderzoek vanwege twijfels over de zorgvuldigheid van de besluitvormingsprocessen binnen de gemeente. De aanleiding is een intentieovereenkomst tussen de gemeente Bergen en stichting Het Bijzondere Huis over de toekomstige bestemming van de locatie van de voormalige Mytylschool.

Dit onderzoek wordt door een onderzoekscommissie vanuit de raad uitgevoerd. De onderzoekscommissie bestaat uit de leden M. van Kranenburg, P. van Huissteden, F. Krijtenburg, R. Oudeboon en A. Otto – van der Ende. De onderzoekscommissie laat zich ondersteunen door onderzoeksbureau Necker. In het vooronderzoek zijn in de afgelopen maanden documenten onderzocht en er hebben interviews plaatsgevonden.

Aanleiding voor het onderzoek

De gemeenteraad van Bergen heeft donderdag 13 juni jl. besloten de stukken openbaar te maken die de aanleiding vormden voor het instellen van het raadsonderzoek. Deze zijn vanaf zaterdag 15 juni as in te zien op het raadsinformatiesysteem van de gemeente ( https://www.raadbergen-nh.nl). Door dit besluit kunnen de verhoren in het openbaarheid plaatsvinden. Zo creëert de onderzoekscommissie tevens maximale transparantie in haar streven naar waarheidsvinding en het verwerven van inzichten in besluitvormingsprocessen in de voorliggende casus. De inzichten die deze verhoren zullen opleveren worden toegevoegd aan een algemener onderzoek van de gemeenteraad naar de kwaliteit van de besluitvormingsprocessen binnen de gemeente.

Wat betreft de voorliggende casus: op 22 juni 2022 heeft de gemeente Bergen een getekende intentieovereenkomst ontvangen tussen de gemeente en Het Bijzondere Huis waarvan onduidelijk is wie deze heeft opgesteld en of deze rechtsgeldig is aangegaan. Onder de overeenkomst staat de handtekening van voormalig wethouder Valkering, die toen al enkele maanden geen wethouder meer was. De raad onderzoekt op welke wijze er door de gemeente Bergen NH en haar bestuurlijke vertegenwoordigers is gehandeld in het tot stand komen van de Intentieovereenkomst (IOK) en in de periode na de totstandkoming. De raad wil weten of hierbij rechtmatig en volgens de kaders van de wet, geldende regels, de gedragscode en de bestuurlijke verhouding met de Raad is gehandeld.

 

Zienswijzen beantwoord, stukken openbaar gemaakt

De gemeenteraad van Bergen had op 23 mei 2024 al besloten om de stukken die aanleiding zijn voor het raadsonderzoek openbaar te maken. Er zijn hierop zienswijzen ingediend. De raad heeft op donderdag 13 juni jl. deze zienswijzen beantwoord en besloten de stukken openbaar te maken, met dien verstande dat een gedeelte vooralsnog geheim blijft vanwege toegekende belangen.

Openbare verhoren

Op grond van artikel 155c van de Gemeentewet heeft de onderzoekscommissie voor aanstaande maandag 17 juni drie getuigen opgeroepen voor een openbaar verhoor onder ede. De commissie wil hiervan gebruikmaken voor waarheidsvinding, verantwoording, verificatie en om lessen te leren.

De verhoren zullen onder ede plaatsvinden in de raadszaal van de gemeente Bergen. De getuigen die opgeroepen zijn voor verhoor zijn: de voormalig wethouder van de gemeente, de heer K. Valkering; de gemeentesecretaris en de heer L. Voskuil, burgemeester.

De openbare verhoren starten respectievelijk om 10.00 uur,13.00 uur en 15.00 uur en vinden plaats in de raadszaal van de gemeente Bergen NH, Molenweidtje 2, 1862 BC Bergen NH. De verhoren zijn ook via de livestream van de gemeente Bergen te volgen, via https://www.raadbergen-nh.nl.