De Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een vrij toegankelijk woon-werkgebied anno 1850. Wandel langs het bakkerijmuseum en geniet van de geur van verse koeken, of kijk even binnen bij het pakhuis waar klompen gemaakt worden. De kaasmakerij, tinnegieterij en de diverse molens mag u ook zeker niet missen.

Uniek Dorp

De Zaanse Schans is een uniek dorp in Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Maak een fiets- of vaartocht, snuffel rond in de winkeltjes of kom smullen in het pannenkoeken restaurant. Een dagje uit op de Zaanse Schans in Noord-Holland is leuk én leerzaam.

[insta-gallery id="8"]
Opmeting door Cor eind jaren ’60 het pand Rozengracht te Zaandam, thans Kalverringdijk 21 Aan ’t Glop.

Op de Zaanse Schans komen de 18e en 19e eeuw tot leven.

Over Zaans erfgoed moet je niet alleen lezen in geschiedenisboeken, nee, dat moet je beleven! Dat moet architect Jaap Schipper gedacht hebben toen hij in 1946 met het plan voor de Zaanse Schans kwam.

Vanaf 1961 zijn verschillende panden naar het gebied getransporteerd, over de weg en over het water. De Zaanse Schans is, samen met de molens, musea, natuur en cultuur uitgegroeid tot een topattractie waar je de industriële geschiedenis van Nederland van dichtbij beleeft.

 
 
 
De Huisman

De diverse molens op de Zaanse Schans

Van een afstand ziet u de wieken al traag draaien met uitgestrekte weilanden op de achtergrond.Een sereen beeld, maar in de molen wordt hard gewerkt.

Het krakende, zwoegende hout en alle bewegende onderdelen in de buik van het gebouw vormen een indrukwekkend schouwspel waarin hout gezaagd wordt of olie, meel, specerijen en kleurstoffen gemalen worden.

Klim via de spannende, smalle trappen naar het molendek voor een prachtig vergezicht en zie hoe de industrie zich in de wijde omgeving ontwikkeld heeft.