Start het nieuwe jaar goed met een gloednieuwe auto
Wil je 2022 inrijden met een flitsende nieuwe wagen, maar heb je weinig spaargeld? Of wil je je centen gewoon liever voor iets anders bewaren? Dan biedt een private-lease-auto uitkomst. Dit zijn een paar belangrijke zaken die je moet weten als je overweegt om een auto private te gaan leasen.
Wat is private lease precies?
Een auto leasen kan op verschillende manieren. Bij private lease leen je voor langere tijd een lease-auto van een lease-aanbieder of leasemaatschappij. De looptijd kan variëren van 1 tot 6 jaar. In ruil voor de auto betaal je maandelijks een vast laag tarief. De meeste kosten voor de auto zitten hierbij inbegrepen. Denk aan belastingen, verzekeringen, onderhoud, pechhulp, reparaties, controles en keuringen. Alleen de brandstof betaal je dan nog zelf. Je kiest zelf je auto uit, dit kan zowel een gloednieuw model als een jonge occasion zijn.
Na de looptijd geef je de auto weer terug aan de aanbieder. Je wordt dus nooit eigenaar van de auto. Bij een andere leasevorm, financial lease, is dat wel zo. Hiervoor sluit je een huurkoopcontract af en word je eigenaar van de auto nadat het leasecontract is afgelopen.
Voordelen van een auto leasen
Private lease komt met meerdere voordelen. Omdat je een laag en vast maandbedrag betaalt, sta je nooit voor financiële verrassingen en hoef je niet in één keer een smak geld uit te geven. Hierdoor hou je dus geld over voor andere leuke dingen. Bij pech beschik je over pechhulp en wordt je auto kosteloos gerepareerd. Als je helemaal niet verder kunt rijden met de lease-auto, dan regelt de lease-aanbieder vervangend vervoer. Je zit dus nooit zonder vervoer. Daarnaast rij je meestal ook schoner, stiller en veiliger, omdat vrijwel alle lease-modellen nieuw of maximaal 3 jaar oud zijn. Een nieuwe lease-auto is dus ook nog goed voor het milieu en het een beetje groener maken van onze planeet.
Auto van de zaak
Ben je zzp’er en maak je zakelijke ritten? Dan is het vaak minder gunstig om privé te blijven rijden: je bestaande auto op de zaak zetten of een nieuwe auto zakelijk aanschaffen is meestal fiscaal voordeliger. Als je auto op de zaak staat, dan mag je namelijk alle kosten voor je auto opvoeren als aftrekpost. Hieronder vallen de afschrijvings- en financieringslasten, maar ook de kosten voor brandstof, onderhoud, parkeren, verzekeringen en belastingen. Maak je liever een andere investering in je bedrijf? Dan kun je als zzp’er natuurlijk ook een auto leasen.