Eerbetoon aan alle redders

De Egmondse bevolking is nauw verbonden met de zee en de mensen die op zee hun brood verdienen. Een groepje Egmonders vond het tijd om een standbeeld op te richten en sinds 1999 staat hij bij de hoofdstrandafgang ofwel ‘de Werf’: Jacob Glas, beter bekend als Jaepie-Jaepie, de schipper van de roeireddingboot. Hij is het symbool voor de inzet en de moed die Egmondse redders door de jaren heen hebben getoond.

Roeier en schipper

Van alle Egmonders die ooit deel uitmaakten van de reddingbootbemanning, werd Jacob Glas, alias Jaepie-Jaepie, met afstand de bekendste. Hij leefde van 1832 tot 1910. Vierenveertig jaar was hij bij de Redding Maatschappij, eerst als roeier (1860-1880) en later als bootsman, zoals men de schipper noemde (1880-1904). Gedurende die periode wist Jaepie-Jaepie, samen met een dozijn roeiers, zo’n 170 schipbreukelingen aan land te brengen. Waarschijnlijk zijn het er nog meer geweest, maar de administratie liet in die tijd het nodige te wensen over. Tijdens zijn leven werd Glas meerdere malen onderscheiden voor uitzonderlijke reddingsacties.

Jeapie-Jeapie-echtpaar Joppie-Joppie

Het boek Jaepie-Jaepie van Joh.C. Kieviet, waarvan de 1e druk verscheen in 1897, gaat over zijn leven. Een van de foto’s toont de bootsman met zijn vrouw die – hoe kan het ook anders – Joppie Joppie heette.

Instagram #jacobglas en #jaepiejaepie

[instagram-feed feed=7]
Beeld van Ad Janssen

Het standbeeld is een creatie van beeldend kunstenaar Ad Janssen (1930) uit Bleric, die eerder als kunstschilder vooral religieus werk maakte Door familie kwam Janssen in aanraking met Egmond en hij raakte geboeid door de maritieme wereld. Egmond is hem dank verschuldigd, want hij maakte het beeld pro deo. Hij vervaardigde de bootsman in al zijn karakteristieken: zijn onafscheidelijke scheepspet, het ringbaardje, een reddingvest, de wijde broek, het touw en zijn pijpje.

Het bronzen beeld kwam tot stand met medewerking van de gemeente Egmond, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en de Stichting Standbeeld Jaepie-Jaepie.

Vier achterkleinkinderen van Jacob Glas onthulden het beeld op 23 juli 1999.

Locatie
Jaepie jaepie staat midden in de reuring op ‘de Werf’. Officieel heet het hier het Westeinde. In zijn blikveld staat het boothuis van de nieuwe reddingboot van het station Egmond aan Zee van de KNRM. Als de boot uitgaat voor een actie of een oefening, dan komt die langs Jaepie Jaepie.

Bekijk ook ons artikel over ‘het Derper Vraauwtje

Jaepie-Jaepie genever.
Deze genever is gemaakt van een 6 jaar oude moutwijn en is 100% graan gestookt. Door het ambachtelijk en authentiek stookproces,waarbij vakmanschap van het grootste belang is, ontstaat een zuivere en zachte genever die door dit unieke proces slechts beperkt leverbaar is.

Na een ruime rustperiode en pas na goedkeuring van de slijter en meesterstoker wordt de Jaepie-Jaepie Genever gebotteld. De genever is bedacht door Willem Reemst, de vroegere eigenaar van de Slijterij, die destijds Willems Drankensuper heette.

style="display:block" data-ad-client="ca-pub-7620922414404467" data-ad-slot="9612928265" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">