Regels woningen voor toeristische verhuur in Egmond en Bergen

In de gemeente Bergen is een enorm tekort aan woningen. Het reguleren van de toeristische verhuur draagt bij aan de oplossing voor woningschaarste. Er komen op deze manier woningen beschikbaar voor permanente bewoning en de leefbaarheid voor de buurt verbetert.

Sinds 1 april 2021 kunnen woningeigenaren voor een periode van 63 nachten hun woning toeristisch verhuren. Deze regels gelden nog steeds, met zekerheid ook voor 2023. Sinds 1 oktober 2021 worden de regels streng gehandhaafd door de gemeente. Als u zich niet aan de toeristische verhuurregels houdt, kunt u een forse boete krijgen. Het afgelopen jaar zijn er al meerdere boetes uitgedeeld. Zo bedraagt de boete voor het publiceren zonder registratienumer van een woning € 2.000,- en het in gebruik geven van een woning voor de toeristische verhuur zonder melding ook € 2.000,-.

Om zeker te zijn dat u geen informatie mist, kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief via de pagina Toeristisch verhuur. Woningeigenaren kunnen op deze webpagina hun woning registreren voor toeristische verhuur. Ook vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden en kunt u hier (anoniem) een melding maken als u overlast ervaart of een vermoeden heeft van overtreding van de regels van de toeristische verhuur.

PDF: infograpic Regels

 

Woning toeristisch verhuren

Als u uw woning aan toeristen wilt verhuren, mag dit in gemeente Bergen maximaal 63 nachten per jaar. U hebt daarvoor een registratienummer nodig. Dit registratienummer vermeldt u in alle advertenties. En u moet iedere verhuur aanmelden voordat uw gasten arriveren.

Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen. Die kan hoog zijn; zie hiervoor verderop deze pagina.

Regels toeristische verhuur

Als u uw woning toeristisch wilt verhuren, houdt u zich aan de volgende regels.

 • vraagt eerst een registratienummer aan. Een registratienummer aanvragen is gratis en u ontvangt dit direct. U vraagt een registratienummer aan voor uw eigen woning.
  Als u de verhuur regelt voor de eigenaar van een woning in gemeente Bergen, vraagt u namens de eigenaar een registratienummer aan.
 • U meldt de toeristische verhuur per keer dat u uw woning verhuurt. U doet uw melding voordat uw gasten arriveren.
 • vermeldt in elke publicatie en advertentie het registratienummer van de toeristische verhuur van uw woning. Verhuurt u via een verhuurplatform, geef dan het registratienummer aan hen door.
 • U adverteert of publiceert uw woning niet meer na 63 nachten.
 • U betaalt toeristenbelasting,

Ook belangrijk om te weten

 • Woningen in Bergen aan Zee en de terrasflat in Egmond aan Zee zijn tot 1 juli 2023 uitgezonderd van deze regels. De raad ontvangt nog een nieuwe huisvestingsverordening. Of deze uitzondering ook in de nieuwe huisvestingsverordening staat, is nog niet bekend.
 • Bent u een verhuurplatform? Dan moet u de verhuurder op het registratienummer wijzen.
 • Uw gasten veroorzaken geen overlast. Maak daarom van tevoren duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over afval buiten zetten.
 • Licht ook de buren vooraf in en laat een telefoonnummer achter. Zo kunt u of iemand namens u ingrijpen bij overlast.
 • Uw woning is brandveilig.