Ben jij op zoek naar een nieuwe baan en heb je affiniteit met kinderen? Dan is het wellicht hét moment om de kinderopvang in te duiken. In de kinderopvangsector is namelijk nog steeds sprake van een enorm personeelstekort. Vooral op de buitenschoolse opvang (bso) in en rond Egmond en in de gemeente bergen is de situatie nijpend, zo blijkt uit recente onderzoeken. Dat is natuurlijk ernstig, maar het biedt kansen voor nieuwe werknemers. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit!

Hoe staat het met de tekorten?

De kinderopvangsector kampt al langere tijd met een personeelstekort, vooral op de bso’s. Recent onderzoek laat zien dat het aantal organisaties met een tekort op de bso zelfs is toegenomen. Gelukkig zijn er lichtpuntjes: op de dagopvang en peuteropvang neemt het tekort af. De bekende boosdoeners, zoals ziekteverzuim en een beperkt aanbod aan geschikte kandidaten, spelen hier een rol.

Wat heb je nodig om te werken in de kinderopvang?

Wil je als pedagogisch medewerker aan de slag op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal? Dan is een relevant mbo 3- of 4-diploma essentieel. Denk hierbij aan opleidingen zoals Pedagogisch Medewerker, Kinderopvang, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, of Onderwijsassistent. Heb je een van deze diploma’s op zak? Dan liggen de vacatures kinderopvang op dit moment voor het oprapen.

Hoe vind je vacatures?

De zoektocht naar een geschikte baan begint vaak online. Gelukkig zijn er door de tekorten in de kinderopvangsector talloze kinderopvang vacatures te vinden op de bekende vacaturewebsites. Door snel te reageren op nieuwe vacatures, kun je je kansen vergroten om de baan te krijgen. Het is daarom handig om je te registreren op de vacaturewebsites, zodat je een e-mail krijgt wanneer er nieuwe vacatures beschikbaar komen. Zo ben je er als een van de eersten bij!

Zeg niet te snel ja

Heb je na een sollicitatiegesprek de baan aangeboden gekregen? Gefeliciteerd! Maar let op: zeg niet te snel, ja. Het kan voorkomen dat de werkgever probeert om je te laten instemmen met meer uren dan je eigenlijk wilt, zeker nu er overal te weinig personeel is. Maar dit tekort aan personeel geeft jou tegelijkertijd ook ruimte om te onderhandelen. Geef duidelijk aan wat je wilt en onderhandel over de voorwaarden die voor jou belangrijk zijn. Zeg pas ja, als de voorwaarden (grotendeels) naar je zin zijn!

En zo kun je, dankzij de tekorten in de kinderopvang, niet alleen een baan vinden die perfect bij je past, maar ook nog eens goede arbeidsvoorwaarden bedingen. Dus waar wacht je nog op? Ga op zoek naar vacatures en help om het personeelstekort in de branche te verkleinen.