Wat is korte baan draverij?

Voor mensen die niet bekend zijn met het fenomeen kortebaan draverij, hierbij een korte uitleg; Het gaat om een wedstrijd met harddravers (paarden), die meestal niet op een drafbaan wordt gehouden, maar op een voor de gelegenheid afgezet parcours in een straat of op een weiland. Normaal gesproken wordt er gedraafd in een rechte lijn van ca. 300 meter. In Egmond echter wordt het de deelnemers nog wat moeilijker gemaakt aangezien er een bocht in het parcours zit.

Wedstrijd met 26 paarden

De wedstrijd begint over het algemeen met 26 paarden. Vervolgens wordt er volgens het knock-out-systeem gestreden om een plaats in de finale.

Kortebaandraverijen worden verreden onder auspiciën van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport. Dit houdt in dat er een uitgebreide veterinaire controle is, dat de wedstrijd wordt gejureerd door beëdigde wedstrijdcommissarissen (keurmeesters) en dat er voor het publiek de mogelijkheid bestaat om weddenschappen af te sluiten bij de paardentotalisator.

Wedden op de kortebaan draverij

De kortebaan sport is spannend en spectaculair. Om de sport optimaal te beleven, is het hebben van een voorkeur voor één of meer van de deelnemers van grote waarde. Voor één middag is het net of het door u gespeelde paard in uw bezit is. Iedereen die ouder is dan 16 jaar kan al vanaf 0,50 euro een weddenschap plaatsen.

Wedden op de kortebaan

Wedden op de kortebaan doet u bij de totalisator wagen die op een opvallende plek is neergezet. U vertelt aan de medewerker aan het loket wat en hoe u wilt spelen en u kunt aan het einde van de middag het eventuele gewonnen bedrag ophalen. Het gewonnen bedrag hangt af van uw inzet, de totale inzet en het aantal mensen dat dezelfde voorspelling heeft gedaan. Des te minder mensen dezelfde weddenschap hebben afgesloten als u, des te hoger de uitbetaling per ingelegde euro. U heeft diverse wed mogelijkheden. Let daarbij op dat de paarden voor de totalisator altijd het nummer van de eerste omloop behouden.

Winscore

Wilt u in de eerste omloop bij elke rit een extra spanningselement? Speel dan winscore. U voorspelt voor elke rit welk paard er doorgaat naar de tweede omloop door een kruisje te zetten op het winscoreformulier. Dit formulier haalt u gratis op bij de totalisatorwagen. Bent u na de eerste omloop degene met de minste fouten? Dan krijgt u uitbetaald. Des te minder mensen net zo veel fouten hebben gemaakt als u, des te hoger de uitbetaling.

De minimuminzet is 2 euro. Houd er rekening mee dat u uw winscoreformulier moet inleveren bij het speciale winscoreloket van de totalisator. Winscore kunt u niet online spelen.

Trio

Trio is een moeilijk, maar wel lucratief spel. U voorspelt namelijk de eerste drie paarden in de einduitslag in de juiste volgorde. Lukt u dit? Dan kunt u meestal op een flinke uitbetaling rekenen! Kunt u niet kiezen in welke volgorde u uw paarden speelt? Kies dan voor trio-rond. Uw inzet gaat keer zes, maar de volgorde in de einduitslag in niet van belang. U plaatst als het ware zes verschillende weddenschappen. Houd bij triospel op de kortebaan rekening met de speciale duo- en trionummers. Deze staan afgedrukt in het programma. De paarden 1 en 2 in de eerste omloop zijn nummer 1, de paarden 3 en 4 zijn nummer 2 enz. U speelt per nummer dus eigenlijk twee paarden
tegelijk. De minimuminzet is 0,50 euro. U kunt trio alleen voor de eerste omloop spelen.

Kwartet

Wie echt een uitdaging zoekt, moet kwartet spelen. Dit spel werkt hetzelfde als trio, alleen dan moet u de eerste vier in de uitslag op de juiste plek voorspellen.

Lokatie

De kortebaan van Egmond wordt gehouden op de Herenweg in Egmond aan den Hoef.

De start is ter hoogte van de kruising met de Egmonderstraatweg / Julianaweg, en de finish bevind zich richting de kruising met de Prinses Irenelaan. De wagen van de totalisator, waar de weddenschappen kunnen worden afgesloten, staat tegenover café het rode hert, op de kruising van de Herenweg met de Slotweg.

Winnend

U zet in op de uiteindelijke winnaar van de kortebaandraverij. U kunt voor elke omloop (met uitzondering van de beslissende omloop/finale) een keuze maken tussen de deelnemende paarden die nog in de strijd zijn. Vanaf 1 euro per weddenschap kunt u zoveel paarden spelen als u zelf wilt.

Duo

U voorspelt welke twee paarden aan het einde van de middag als eerste en tweede eindigen. De volgorde wie als eerste en tweede eindigt is daarbij van belang. Kunt u niet kiezen? Speel dan duorond.

Wanneer u bijvoorbeeld duo 1 en 2 rond speelt, verdubbelt u automatisch uw inzet, maar is de volgorde in de einduitslag niet van belang. U plaatst als het ware twee verschillende weddenschappen. Houd bij duospel op de kortebaan rekening met de speciale duo- en trionummers. Deze staan afgedrukt in het programma.

De paarden 1 en 2 in de eerste omloop zijn duo 1, de paarden 3 en 4 zijn duo 2 enz. U speelt per nummer dus eigenlijk twee paarden tegelijk. De minimuminzet is 0,50 euro. U kunt duo alleen voor de eerste omloop spelen.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Plaats

Met een plaatsweddenschap moet het door u gespeelde plaats in de einduitslag bij de eerste drie eindigen. Omdat het risico dat u niets wint, lager is dan bij een winnendweddenschap, liggen de uitbetalingen bij plaats gemiddeld lager dan bij winnend. U kunt voor elke omloop (met uitzondering van de beslissende omloop/finale) plaats spelen. Houd er rekening mee dat voor een omloop waarin minder dan acht paarden starten, slechts de eerste twee paarden worden uitbetaald voor een plaats weddenschap.