© Foto Erna Faust

De taarten van Egmondse Ramona zijn soul lekker

Het is lekker weekend! Tijd voor jezelf, voor familie en vrienden. Hoe breng jij je weekend door? Die vraag leggen we vandaag aan Ramona Kuijpers uit Egmond aan den Hoef. Zij bakt taarten met soul. ,,Ik stop er veel van mezelf in. Veel liefde.”

Ramona was werkzaam in de reisbranche en had een stapel collega’s die ze regelmatig verraste met haar eigen baksels. ,,Toen ik als kind net met mijn neus boven het aanrecht kwam, stond ik mijn moeder al te helpen met het maken van appeltaart. Het mixen ging me nooit snel genoeg, want ik wilde zo graag het beslag proeven.”

,,Toen ik op mezelf ging wonen, ben ik ook zelf gaan bakken. Ik werkte op een reisbureau voor non-profitorganisaties en in de weekenden stond ik in de keuken taarten te bakken. Mijn collega’s waren heel blij met mij.”

Door corona kwam de reisbranche zo goed als stil te liggen en bovendien voelde Ramona zich niet meer op haar plek op haar werk. ,,Het reisbureau werd overgenomen en alles moest opeens veel commerciëler. Dat paste niet bij mij en dus besloot ik te stoppen en te gaan nadenken over wat ik zou willen. Het is mijn jobcoach geweest die mij aanmoedigde om iets met het bakken te gaan doen. Zij vroeg mij wat ik nou echt leuk vond. Taarten bakken vind ik leuk, maar niemand zit daar toch op te wachten?”

Ze besloot het toch een kans te geven en een jaar geleden was daar Soulcake. ,,Ik heb goed nagedacht over hoe ik het zou aanpakken. Ik vind duurzaam heel belangrijk en het werken met biologische producten. Zo haal ik mijn meel bij korenmolen ’t Roode Hert in Alkmaar en eitjes hier in Egmond aan den Hoef bij de zorgboerderij. Ik werk ook graag fairtrade en zo kwam ik voor mijn specerijen dan weer uit bij een bedrijf in de Zaanstreek.”

,,Ik bak de taarten gewoon in mijn eigen keuken. Ik verdien er geen wereldsalaris mee, maar het geeft me wel rust en vrijheid. Ik heb ook twee jongens, van vijf en acht, met wie ik graag tijd doorbreng. Ik ben lid van thuisbakkerspunt.nl, een platform voor thuisbakkers, zodat je gevonden kunt worden. Daarnaast draag ik met mijn lidmaatschap bij aan Bake for Life, een stichting die ervoor zorgt dat in Oeganda kansarme mensen opgeleid kunnen worden tot bakker.”

Ramona is nu een jaar verder en is blij dat ze de stap naar Soulcake heeft gezet. ,,Het is leuk om zo voor jezelf bezig te zijn en steeds nieuwe creaties te bedenken. Zo heb ik net een bosbessencitroencheesecake gemaakt. Ik doe niets met fondant en kleurstoffen, maar versier wel met fruit, bloemen of maak taarten in laagjes. Ik maak het altijd net even anders, met net iets meer pit en daarmee verras ik mensen.”

Ook met muziek verrast ze haar afnemers. ,,Ik hou erg van soulmuziek en stop veel soul in mijn taarten; mijn eigen ziel en veel liefde. ’Mama, wat is je ziel dan?’, vraagt mijn zoontje geregeld. Het is je eigenheid, wie je zelf bent. Het is lastig uit te leggen aan een kind, maar je krijgt een taart vol Ramona. Of zoals een vriendin zei: het is soul lekker. Ja en dan krijg je bij die taart ook de Soulcake-playlist op Spotify.”

Zo voor Valentijnsdag staat ze ook te bakken. ,,Millionaire shortbread met pure chocolade en gezouten karamel. Heel machtig, maar je mag wel eens iets lekkers voor elkaar maken toch?”

Winactie

Speciaal voor Valentijnsdag verloot Ramona een taart onder lezers van Vrij die niets met Valentijnsdag hebben. Kun jij wat soul gebruiken? Mail je naam en adres naar [email protected] o.v.v. Soulcake. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.

Meer Soulcake: facebook.com/soulcake.online en instagram.com/soulcake_keeps_the_soul_alive/