Snow White in de opvang bij Ecomare. © Archieffoto René Pop

DE KOOG

De albinozeehond Snow White, die bij Ecomare werd opgevangen en in januari met een zender weer werd uitgezet in de Waddenzee, is de zender verloren.

Geheel volgens plan, want het apparaatje was op de vacht van het jonge dier geplakt en men wist dat het tijdens de verharing, ergens tussen mei en augustus, los zou laten. In de tussentijd heeft het een schat aan gegevens verzameld voor de Texelse onderzoeker Sophie Brasseur van Wageningen Marine Research. Het laatste signaal dateert van eind juni.

Van doodziek naar superfit

De jonge zeehond werd in oktober vorig jaar doodziek aangetroffen op de Texelse Waddendijk. Hij had een ernstige longworminfectie en ondergewicht, verschillende wondjes en het leek alsof hij blind was. Mariëtte Smit, hoofd dierverzorging bij Ecomare, wist op dat moment niet of Snow White het zou halen en betwijfelde of hij ooit weer terug zou kunnen naar de Waddenzee.

Maar Snow White krabbelde al snel weer op en na verloop van tijd bleek dat de albino met zijn knalroze ogen toch wel wat kon zien. Toen hij op 15 januari werd uitgezet in zee, lieten de meetgegevens direct al zien dat hij superfit was. Hij zwom meteen het eiland rond, dook tot wel dertienenhalve meter diepte en was ook ’s nachts heel actief.

Naar IJmuiden

In het begin had de zeehond geen vast foerageergebied of ligplaats. Hij zwom aanvankelijk de hele kustzone door en was geregeld langs de Noord-Hollandse kust te zien, tot aan IJmuiden. Aan het einde van de zenderperiode kreeg zijn zwemgedrag een duidelijker patroon, maar het is nog niet zeker of Snow White echt zijn stekkie had gevonden.

 

De routes die Snow White volgde tussen 15 januari en 29 juni. © EcomareSnow White was de eerste zeehond die een zender meekreeg bij zijn terugkeer naar zee. Onderzoekers willen zo achterhalen hoe jonge zeehonden hun omgeving leren kennen. Jonge dieren uit de opvang, die weinig ervaring hebben in het wild, kunnen helpen begrijpen hoe zeehonden zich aan hun omgeving aanpassen. Voor de opvangcentra is het belangrijk om te weten hoe het gaat met zeehonden die in de opvang zijn hersteld van een longworminfectie. Hieraan kunnen zij zien of hun werk op den duur wel zinvol is. In het geval van Snow White kan Ecomare gerust zijn.

Wie de zender terugvindt, wordt verzocht dat te melden. De gegevens van de afzender staan op het apparaat.

bron: NHD