VCA-certificaat voor veiligheid op de werkvloer: wat is het en waarom heb je het nodig?

Veiligheid op de werkvloer is belangrijk, een speciale aandacht daarvoor is geen overbodige luxe. Het is namelijk nog steeds zo dat er ieder jaar weer in Nederland veel bedrijfsongevallen plaatsvinden. Dat zijn zo’n 200.000 geregistreerde gevallen, waarbij in 4.300 ernstig letsel wordt opgelopen en in zestig gevallen zelfs een dodelijk slachtoffer valt. Daarom investeren bedrijven in risicovolle sectoren steeds vaker in de VCA cursus voor werknemers. Ook voor zzp’ers is dit een verstandige investeren. We vertellen meer over VCA.

Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers

De afkorting VCA staat voor de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is middel waarmee zowel bedrijven als personen kunnen aantonen dat men werkt met oog voor zaken als veiligheid, gezondheid en milieu. VCA is in 1994 ontstaan uit een initiatief van aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven. Zij wilden destijds een onafhankelijk toetsingssysteem opzetten om het veiligheidsbeleid van bedrijven te checken. De huidige VCA cursus toetst dan ook het veiligheidsbewustzijn van mensen die werken in risicovolle werkomgevingen en het certificaat bewijst dat men de kennis bezit die nodig is over de risico’s van hun werk(omgeving) en hoe daarmee om te gaan.

Economisch belang

VCA is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. Dat betekent dat er voor bedrijven én werknemers nu naast een veiligheidsbelang ook een economisch belang aan kleeft. De praktijk wijst namelijk uit dat veel opdrachtgevers in de bouw en sectoren als de petrochemische industrie, elektrotechniek, procesbesturing en de uitzendbranche hun opdrachten alleen nog maar uitbesteden aan partijen die hun VCA certificaten binnen en op orde hebben. Ook bij het solliciteren kunnen mensen tegen deze wens aanlopen in vacatures, waardoor het op zak hebben van het certificaat een streepje voor geeft. Interesse? Haal hier het examen!

 

blank

Verschillende beroepsgroepen

Er bestaan drie verschillende soorten VCA certificering die van belang zijn om te onderscheiden, omdat ze specifiek aansluiten bij verschillende beroepsgroepen. Om te beginnen is het VCA Basis-certificaat, ook wel B-VCA genoemd. Deze is toegespitst op werknemers op de werkvloer bij organisaties waar er sprake is van een verhoogd veiligheidsrisico bij de werkzaamheden. Voor leidinggevenden en zelfstandigen is er een andere variant, namelijk het VCA VOL-certificaat. Die afkorting staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Mensen die in de uitzendbranche werken als intercedent of leidinggevende kunnen het VIL-VCU-certificaat (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden – Veiligheidschecklist Uitzend- en detacheringbureaus) halen.

Het VCA certificaat behaalt men door de VCA cursus te volgen en vervolgens een examen af te leggen. De VCA cursus kan in een klassieke, klassikale vorm gevolgd worden, maar ook in de vorm van een online training of zelfstudie. In dat laatste geval moet men zelf een examen plannen, dat afgenomen moet worden door een erkend examenbureau. Volg de cursus bij opleider die in het bezit is van een keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO).