Visserijdag 2.0, Egmond aan Zee

De Visserijdag in  Egmond aan Zee aan Zee is een evenement dat bol staat van heerlijk eten, boeiende activiteiten, en sprankelende muziek van de lokale bands. Maar dat is nog maar het begin. Deze bijzondere dag biedt een diepere duik in de rijke en bewogen geschiedenis van dit pittoreske kustdorp, een geschiedenis die onlosmakelijk verbonden is met de zee.

Bij aankomst op de Visserijdag wordt al snel duidelijk dat Egmond aan Zee een plek is waar de zee zowel vriend als vijand is geweest. De zee, die zowel gul en gracieus als gulzig en gruwelijk kan zijn, heeft de levens van de inwoners van  Egmond aan Zee aan Zee door de eeuwen heen sterk beïnvloed. Deze dag biedt een unieke gelegenheid om de geschenken en mogelijkheden die de zee biedt, te verkennen. Tegelijkertijd wordt er ook stilgestaan bij de rampen en reddingen die zich hier hebben voltrokken.

Hoogtepunten tijdens de Visserijdag

Een van de hoogtepunten van de dag zijn de sterke reddingoorlog en vissers verhalen vol visserslatijn die de Egmonders maar al te graag delen. Deze verhalen, vaak overgeleverd van generatie op generatie, geven een fascinerend beeld van het leven aan de kust. Denk aan de dagen van overvloedige vangsten en feestelijkheden, maar ook aan de donkere tijden van stormen en schipbreuk. Sommige verhalen zijn zo buitengewoon dat je je oren gewoon niet kunt geloven.

Naast deze verhalen zijn er tal van activiteiten die jong en oud zullen vermaken. Er zijn demonstraties van oude ambachten zoals het netten breien en boeten, waar bezoekers zelf ook de handen uit de mouwen kunnen steken. Voor de kinderen zijn er allerlei activiteiten en spelletjes op het Nijtjeplein, en voor de volwassenen zijn er optredens op het Pomplein en is de horeca goed vertegenwoordigd. Verder is een Herdenkingsdienst.

meer info: https://egmondonline.nl/visserijdag-egmond-aan-zee/