Reddingboot. Het gaat hier niet meer om de oude, door paarden in zee getrokken roeireddingboot want die kunt u in het museum bewonderen.

Maar het reddingwezen behoort wel tot de cultuurhistorie van dit zeedorp Egmond aan Zee. Heel bekend was ook reddingboot de Ubbo en aan het zware geluid van de trekker wist het hele dorp wanneer die uitging. Wie de moderne reddingboot de ‘Adriaan Hendrik’, echte mensenredders en ook de nostalgie van reddingen op zee wil zien, moet in de zomer eens op vrijdagavond langs komen.

“De boot gaat uit”. Dit is een gevleugelde uitdrukking in het zeedorp. Of het nu om een echte actie gaat (vuurpijl gezien!) of om een oefening: een reddingboot die uit gaat en door de branding vaart, is een belevenis. Van maart t/m oktober oefent de bemanning elke maandagavond om 19.00 uur.

Van november t/m februari gaat de boot op zaterdagochtend om 9.30 uur uit. Dan staan de deuren van het boothuis open, en mocht u iets willen weten, u kunt het erop wagen. Maar het kan ook zijn dat de mannen bezig zijn met onderhoud. Vanuit het Boothuis steken we over naar de Trompenbergstraat, genoemd naar het hotel dat er eens stond, richting Pompplein.

De reddingboot wordt dikwijls verward met de Egmondse strand-reddingsbrigade, de E.R.B. (zij schrijven wel de s) De ‘brigadepost’ staat al vanaf 1928 elke zomer op het strand, recht onder de vuurtoren. De vrijwilligers houden zich bezig met de veiligheid van zwemmers, surfers, zeilers, verloren kinderen en met E.H.B.O. Ze houden elk jaar open avonden en geven dan reddingsdemonstraties.

 

Wil je de reddingboot en de bemanningsleden in actie zien? Van maart tot en met oktober wordt er elke dinsdagavond om 19.00 uur geoefend. Van november tot en met februari vindt de oefening plaats op zaterdagochtend om 09.00 uur.

De reddingboot wordt van het Maritiem Centrum Egmond via strandopgang De Werf naar het strand gereden en daar te water gelaten. De reddingboot is voor veel bezoekers van Egmond een geliefd object om te fotograferen. Maak jij ook een mooie actiefoto?

Strandbezoekers

Voor strandgangers zijn er veel gevaren die je tegen kunt komen. Zwemmen in zee is namelijk anders dan in een zwembad. De zee stroomt en is altijd in beweging, ook als je het niet ziet. De gevaarlijkste situaties doen zich voor rond muien.

En mui is een dieper gedeelte dwars op de kustlijn tussen twee zandbanken in. Het water tussen het strand en de zandbanken in stroomt bij vloed en eb richting deze diepere gedeeltes. Hierdoor ontstaat een krachtige stroming richting zee.

Zwem tussen de vlaggen

De KNRM werkt volgens het internationale bewakingssysteem met roodgele vlaggen die het zwemgebied afbakenen waar strandbezoekers tussen de vlaggen onder toezicht kunnen baden of zwemmen en lifeguards de garantie geven binnen 5 minuten hulp te kunnen bieden. Buiten deze zone houden lifeguards beperkt toezicht.

Wat doe je wanneer je in een mui terecht komt?

Ga mee met de stroming
Trek de aandacht van mensen aan de kant
Blijf kalm en zwem rustig
Wanneer de stroming minder wordt zwem dan iets parallel aan de kust
Zwem daarna richting de brekende golven (ondiepte)
Rust uit wanneer er weer grond onder de voeten is

 

Tips van de KNRM Lifeguards:

  • Zwem altijd tussen de rood/gele vlaggen in het bewaakte zwemmersgebied
  • Lees de aanwezige waarschuwingsborden met veiligheidsinformatie
  • Vraag advies aan een lifeguard / strandwacht
  • Zwem nooit alleen en ga niet te diep
  • Kom je in de problemen, blijf dan kalm, probeer te drijven en trek de aandacht van omstanders of lifeguards.
  • Kinderen altijd onder ouderlijk toezicht
  • Laat je luchtbed aan de kant als de wind richting zee waait. Drijf je met je luchtbed weg? Peddel met je armen rustig schuin in de richting van het strand.