De Benedictijnse St.-Adelbertabdij in Egmond-Binnen.

Met een onderbreking na de reformatie is in Egmond al meer dan duizend jaar een gemeenschap van Benedictijnse monniken te vinden die dagelijks bidt en werkt en in leven en werken ervan getuigt hoe goed een leven met God is.

Benedictijnse monniken vormen een contemplatieve gemeenschap. Toch is de missie van de gemeenschap niet alleen God en elkaar te dienen maar ook daarvanuit naar buiten te getuigen van de ruimte die deze manier van leven geeft.

 

De missie krijgt gestalte

  • De gebedsdiensten en de dagelijkse eucharistie –
  • ontvangst van gasten in het gastenhuis –
  • Cursussen en eenmalige activiteiten –
  • Het Benedictijns Tijdschrift –
  • Tentoonstellingen en concerten –
  • Boeken en religieuze artikelen te koop in de Abdijwinkel en online.

 

Concerten

In de abdijkerk worden regelmatig concerten of voordrachten georganiseerd; de Abdijconcerten.De concerten zijn bijna altijd gratis toegankelijk en het is niet mogelijk plaatsen vooraf te reserveren.

Voor meer informatie over concertbezoek of over mogelijkheden om als uitvoerenden deel te nemen aan de concertserie kunt u contact opnemen met coördinator Bram Verheijen:  [email protected]

 

Kunstgalerie en ontvangstruimten

Hier zijn regelmatig  nieuwe exposities. Tevens is er van eind november tot de eerste week van januari elk jaar een grote kerststallententoonstelling met verkoop. In die periode is het bezoekerscentrum ook op zondag toegankelijk.

Bij de galerie is Stilteterras ‘De Boomgaard’ met uitzicht op fruitbomen van oude rassen en op het terrein is ook eenVlindertuin, beheerd door de vlinderbroeder. In de galerie is een ontvangstruimte en op het terrein is de Benedictushof: Dit gebouwtje, bestemd voor cursussen en lezingen is per dagdeel te huur, eventueel  met koffie/thee of een kloosterlunch.

 

Directe link naar het Bezinningsaanbod

Abdijkerk.

De abdij is in de eerste plaats een plek van gebed en inspiratie. Hier leeft een groep monniken een sober leven volgens de regel van Benedictus.

Op de gevel staat: Deo vacare, wat betekent: vrij zijn voor God.

De monniken stellen het ten allen tijde op prijs als u -net als de gasten – aanwezig bent bij een of meer gebedsdiensten.

U komt de kerk vanaf de achterkant in stilte binnen en kunt gerust plaats nemen. Als U de glaswand bent gepasseerd, ziet u aan de linkerkant een deur. Daar is een kleine verwarmde bidkapel waar u ook welkom bent.

Tussen de diensten is een bezoek aan de kerk om stil te verblijven dus ook mogelijk. De overige gebouwen van de abdij zijn niet voor bezoek opengesteld.Er is een gastenverblijf en u kunt zich opgeven voor bezinningsdagen.

Achter in de kerk in  het Mausoleum staat de tombe met de overblijfselen van Graaf Floris I.  Hier is ook informatie over de eerste graven van Holland die nauw verbonden waren met de abdij.

 

Abdijgemeenschap

De Sint-Adelbertabdij is een rooms-katholieke leefgemeenschap van mannen, jong van geest, die het evangelische ideaal van Gods koninkrijk -de heerschappij van Gods liefde- in hun leven zoeken te realiseren. Zij betrachten dit in een leven van broederlijke liefde, een leven dat gericht is op gebed en onderlinge dienstbaarheid.

Op de foto vlnr boven: broeder Luis Barbosa, broeder Pieter-Jacob Berkhout, broeder Frans Berkelmans, broeder Adri Kortekaas, broeder Eugène Rugl, broeder Thijs Ketelaars, broeder Steve Purperhart, broeder Ole Stofring. vlnr beneden: broeder Cor Dekker, broeder Simon Laoût, abt Gerard Mathijsen, broeder Nol van der Drift, broeder Frans Melkert. Niet op de foto: broeder Jan Kerkvliet is wonende in Warmond en broeder Nico van der Drift woont in Teteringen in de communiteit van Oosterhout.

 

Rondleiding

Voor groepen vanaf tien personen verzorgen wij rondleidingen door de kaarsenmakerij, pottenbakkerij het museum en de abdijkerk.

Na ontvangst met koffie en koek brengt u een bezoek aan de kerk van de Abdij (N.B. de Abdij zelf blijft een gesloten deel). Uiteraard geschieden de rondleidingen op afspraak. Tijdens de rondleiding hoort u over het ontstaan van de Abdij en de rol die deze door de jaren heen heeft gespeeld in het ontstaan van Holland. Vervolgens gaan we naar de kaarsenmakerij. We laten u zien hoe wij op ambachtelijke wijze kaarsen en keramiek maken. Daarnaast is er gelegenheid de aparte expositieruimte en het museum te bezoeken. Wij hebben het gehele jaar door wisselende exposities.

Ons Benedictushof is speciaal ingericht voor het ontvangen van groepen voor rondleidingen en kloosterlunches. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid het Benedictushof te huren voor het geven van lezingen, cursussen of andere bijeenkomsten.

Voor meer informatie of reservering bel : 072-5062786

 

Van heinde en verre

Van heinde en verre weten allerlei mensen, jong en oud,  deze bijzondere en gastvrije plek te vinden. Ook al nemen leken veel taken waar, je komt er altijd wel een paar vriendelijke monniken tegen. De  glas-in-loodramen en heiligenbeelden zorgen voor een mystieke sfeer. Het bezoekerscentrum is gelijkvloers.

Overnachten in het gastenhuis? KLIK

 

 

Kloostergasten Tim Hogenbosch

NCRV TV Programma Kloostergasten
Zo 16 okt 17:45 – Seizoen 1 Afl. 4 – Tim Hogenbosch

Tv-boswachter Tim Hogenbosch, die kinderprogramma’s maakt, gaat drie dagen in retraite bij de Benedictijnen in de Sint Adelbertabdij in Egmond. Gasten kunnen op adem komen in het klooster. Tim, ooit Beste Twitteraar van het jaar, is nieuwsgierig wat de stilte met hem doet. Ook heeft hij nog nooit een monnik in levenden lijve ontmoet. De vader van jonge kinderen is wel wat gewend, maar vindt de dagen van stilte juist vermoeiend. Het strakke ritme van zes keer per dag samenkomen voor gebed zijn pittig voor hem. Hij verlaat het klooster met veel respect voor de broeders die hier hun leven aan geven.

Werkt de link niet meer meld het even op [email protected]

Abdijwinkel en kaarsenmakerij

Sfeervolle presentatie van spirituele boeken, kinderboeken, kaarsen, kunstvoorwerpen, keramiek, iconen, abdijbier, wijn, kaarten, fiets/wandelroute etc. Aan de leestafel valt met een kopje koffie veel te grasduinen in de literatuur. Wandelaars van het Monnikenpad, die hier vaak starten,  krijgen het 2e kopje gratis.

In de kaarsenmakerij kunt u zien hoe men een paar dagen per week van zuivere grondstoffen ambachtelijke kaarsen maakt. U kunt ze naar wens laten beschilderen. Er is ook een pottenbakkerij.

Er is volop parkeerrruimte. Buiten zijn informatiepanelen en aan de dorpskant is langs het pad een niew stalen kunstwerk: de kloostergang.

Voor informatie belt u de abdij: 072 5062786. 

Museum met Abdijschatten en bodemvondsten.

Het abdijmuseum is onlangs geheel vernieuwd. Er is een vaste expositie over de middeleeuwse abdij en er zijn ook wisseltentoonstellingen. In films vertellen de monniken over de historie en over hun leven in de abdij. Er is een speciale film voor de kinderen.

Adelbertus was een monnik uit Ierland die hier rond het jaar 700 het Christelijk geloof heeft gebracht. Wat nog over is van het gebeente van Sint Adelbert, is sinds 1984 opgeborgen in een perspex kistje in het hoogaltaar van de abdij. Er is een lange geschiedenis aan vooraf gegaan. In het museum is nog een eeuwen oud relieken kistje te zien. De monniken hebben iets van het gebeente in Leiden laten onderzoeken. Daarbij is gebleken dat het inderdaad afkomstig is van een man die rond het jaar 700 heeft geleefd. 

Hervormde kerk.

Naast de abdij staat een bijzonder historische kerkje dat regelmatig exposities heeft op zondagmiddag. Het is gedeeltelijk gebouwd van overblijfselen van de buurkerk van de oorspronkelijke abdij. De omgeving ervan is beeldschoon. Vlakbij, aan de kloosterweg  is een schuurtje dat er uit ziet als een minikerkje. Het is in de oorlog een schuilkerkje geweest.

De Adelbertusakker.

Pelgrimsplaats 2 km westwaarts bij de duinen.

Contact

De St. Adelbertabdij, de abdij van Egmond-Binnen

St. Adelbertabdij
Abdijlaan 26
1935 BH Egmond-Binnen

Telefoonnummer: 072-5061415
Abdijwinkel: 072-5062786

 

Abdijwinkel

Vennewatersweg 27a
1935 AR Egmond-Binnen

Dinsdag t/m zaterdag: geopend van 12:00 uur tot 16:30 uur van 12 november 2019 t/m 4 januari 2020 open vanaf 11:00 uur