VAKMANSCHAP MET PASSIE
Het begin.In 2009 is het idee ontstaan
om in Egmond biologische
abdijbieren te gaan brouwen.
Na een lange tijd het bier in België te hebben laten brouwen, is in 2018 Brouwerij Egmond feestelijk geopend in Egmond aan den Hoef, door de Abt van de Abdij van Egmond en door de Burgemeester.
Onze missieis dat wij brouwen voor een betere wereld, om mensen te verbinden en onze passie te delen.
Onze uitgangspunten zijn gebaseerd op het concept van “people, planet, profit”, waarbij de prioriteit ligt bij mens en milieu en financiële resultaten alleen noodzakelijk worden geacht voor onze continuïteit.
Autonoom en zelfstandig
Brouwerij Egmond is een autonome en zelfstandige brouwerij, die haar eigen weg kiest en niet onder invloed staat van één van de grote brouwerijen. Dit biedt ons de mogelijkheid naar onze eigen kernwaarden en uitgangspunten te handelen.
Biologisch
De bieren van Brouwerij Egmond worden ambachtelijk gebrouwen met granen van biologische teelt. De brouwerij is volledig SKALL gecertificeerd, dat betekent er op biologische wijze wordt gebrouwen. Dit is, in combinatie met abdijbier, uniek en nergens terug te vinden in de wereld.
Langdurige relaties
Brouwerij Egmond streeft naar langdurige, open relaties met haar omgeving.
Dit geldt voor klanten, leveranciers, aandeelhouders en lokale overheden. Korte termijn gewin staat hierbij niet voorop maar een respectvolle samenwerking is het uitgangspunt.
Biologisch
De bieren van Brouwerij Egmond worden ambachtelijk gebrouwen met granen van biologische teelt. De brouwerij is volledig SKALL gecertificeerd, dat betekent er op biologische wijze wordt gebrouwen. Dit is, in combinatie met abdijbier, uniek en nergens terug te vinden in de wereld.
Rol in de lokale economie
Brouwerij Egmond vindt het belangrijk de lokale economie te ondersteunen door middel van het gebruik van biologische producten, vervaardigd in de nabijheid van de brouwerij. Zo worden lokaal geproduceerde kaas, brood en worst in het Proeflokaal geserveerd tijdens rondleidingen en proeverijen.
Duurzaam
Brouwerij Egmond is ontstaan met de gedachte om op de meest duurzame manier de mooiste bieren te brouwen. Op dit moment heeft Brouwerij Egmond een van de modernste brouwinstallaties. De brouwketel wordt verwarmd door middel van een stoomgenerator en alle restwarmte wordt opgeslagen en hergebruikt bij een volgend brouwproces.
Reserveer een arrangement
Het proeflokaal is het gezellige begin- en eindpunt voor rondleidingen en proeverijen. U kunt onder leiding van deskundige medewerkers en vrijwilligers een rondleiding maken door de brouwerij en genieten van een proeverij in het Proeflokaal. Daarnaast ben je van harte welkom als je een proefglas van onze bieren wilt drinken en wilt genieten van onze lokale en biologische borrelhapjes. Met zicht op de brouwerij kan je genieten van onze bieren. Elke vrijdag, zaterdag en zondag zijn er in de brouwerij rondleidingen. Deze rondleidingen worden om 14:00 en om 16:00 gegeven. U heeft hiervoor de keuze uit verschillende arrangementen, die u hiernaast kunt terug vinden.
Tijdens de COVID-19 crisis houden we ons aan alle actuele maatregelen die door de overheid zijn afgekondigd. Dat betekent dat onze rondleidingen op dit moment voor maximaal 10 personen zijn. Alleen zo kunnen wij de afstand tussen de verschillende groepen bewaken. Tevens is het alleen mogelijk om een rondleiding te doen op reservering.
Geworteld in de regionale historie en cultuur
Ons verhaal kent een rijke, langdurige geschiedenis
Ons verhaal
Ons verhaal begint omstreeks 690 na Christus, toen Adelbert vanuit Ierland naar onze streek kwam om de Friezen die hier woonden te kerstenen. Hij vestigde zich op een plekje in de duinen dat Egmond genoemd werd. Aan Adelbert worden veel wonderen toegeschreven.
In 740 overleed Adelbert en hij werd begraven op een plekje in de duinen, dat al spoedig een bedevaartsoord werd.
In 922 kwam het gebied in handen van Graaf Dirk I, de eerste graaf van Holland. Dirk I had een nonnenkloostertje in Hallem (nu Egmond-Binnen).
Adelbert verscheen in de droom van Wilfsit, één van de nonnen, en zei dat men hem moest opgraven en opnieuw begraven in het kloostertje van Hallem. Dirk liet het gebeente van Adelbert opgraven en toen gebeurde het wonder.
Pas van 1935 tot 1950 is er een nieuwe abdij gebouwd, waar dus, met een onderbreking na de reformatie, al meer dan duizend jaar een gemeenschap van Benedictijnse monniken te vinden is.
Het houten klooster
Het houten klooster werd vervangen door een stenen abdij die uitgroeide tot een centrum van kennis en macht. Tot in de wijde omtrek had de abdij bezittingen en de monniken stonden aan de basis van de inrichting van het land. Tot in het jaar 1573. In de strijd tegen de Spanjaarden werden alle kerken en grote gebouwen in de omgeving verwoest door Dirk van Sonoy. Zo ook de abdij van Egmond. Uit de geschiedschrijving weten we dat Sonoy de brouwketel had meegenomen om wapentuig van te maken en daarmee de Spanjaarden te verdrijven.
Pas van 1935 tot 1950 is er een nieuwe abdij gebouwd, waar dus, met een onderbreking na de reformatie, al meer dan duizend jaar een gemeenschap van Benedictijnse monniken te vinden is.
“PEOPLE, PLANET, PROFIT”
Brouwerij Egmond
Weg over de Bisschop 1B
1934 CS Egmond aan den Hoef
Tel: 072 3030 404
Email: [email protected]
Bezoek onze brouwerij en proeflokaal
Brouwerij Egmond maakt van ieder bezoek een ware belevenis.