Van loodletters tot hypermoderne pers – Contact met de Egmonden maakt in negentig jaar alle ontwikkelingen mee
DE EGMONDEN – Eind juni 1927 rolde het eerste nummer van het Contact van de persen van Drukkerij Belleman. Negentig jaar later bestaat het Contact nog steeds en wordt gedrukt in de hypermoderne drukkerij van Rodi Media in Diemen. De naam Gerard Belleman (86) is onlosmakelijk verbonden met het ‘Contact met de Egmonden’. In 1957 nam hij de drukkerij van zijn vader over, inclusief de lokale krant het ‘Contact’. Tot 1997 schreef hij vol verve de krant vol met allerlei grote en kleine wetenswaardigheden over de Egmonden.
Hij herinnert zich de begintijd van het Contact nog heel goed. “Mijn vader Gerrit Belleman (1889-1965) verdiende het dagelijks brood met zijn drukkerij, gevestigd aan de Moolensteeg te Egmond aan den Hoef. Hij maakte familiedrukwerk voor geboorte, rouw en trouw, waarvoor hij ook de teksten schreef. Handelsdrukwerk was er ook, maar er waren toen weinig zaken die daar gebruik van maakten. Om zijn drukkerij een steviger basis te geven en om zijn maatschappelijke idealen uit te kunnen dragen besloot hij een weekblad uit te geven onder de naam Contact met de Egmonden.”
“Het Contact werd de eerste jaren met de hand gezet. ’s Avonds zat mijn vader met zijn kroontjespen aan tafel te schrijven en moeder Doortje zat kousen te stoppen. Ik kan mij dat nog vaag herinneren. In de jaren dertig was ik nog te jong om te beseffen hoeveel moeite het hem kostte om zijn blad elke week weer uit te brengen. Het werd gedrukt op een ‘snelpers’ met een gigantisch groot vliegwiel, waarop de bladen met de hand werden ingelegd. Daarna bracht opa Andries Metselaar de ‘Contactjes’ naar de bezorgers op zijn fiets, waarop hij een groen kistje had getimmerd om de inhoud droog te houden. De abonnees betaalden een gulden per drie maanden. Dat geld werd opgehaald door ons allemaal. Het kwam geregeld voor dat we meerdere malen bij de mensen langs moesten, omdat ze bijvoorbeeld de kinderbijslag nog niet binnen hadden. Soms, na een keer of drie, zeiden we wel eens: ‘Nou ja, laat dan maar zitten deze keer’…”
Tijdens de oorlog werd Egmond aan Zee geëvacueerd. Een deel van de bevolking ging naar Groningen, de familie Belleman kwam in Heiloo terecht. “Na de oorlog, ik was toen vijftien jaar oud, ging ik vader helpen in de drukkerij”, vervolgt Gerard. “Begin jaren zestig moest hij, door ziekte ondermijnd, zich terugtrekken uit de drukkerij. Hij overleed op zondag 28 maart 1965 op 75-jarige leeftijd. Ik zag het als mijn opdracht zijn Contact met de Egmonden voort te zetten, constructief, leesbaar, aantrekkelijk en actueel. Dat was geen gemakkelijke opgave.”
Onder de leiding van Gerard deed de loodzetmachine zijn intrede in de drukkerij. Later kwam daar een tweede bij. “Het zetten van de krant ging op die manier veel sneller. Mijn vader moest daar overigens wel erg aan wennen. Inmiddels liep de advertentie omzet van de krant terug en om die ontwikkeling te keren had ik het idee om de krant huis-aan-huis gratis te verspreiden. In de zestiger jaren zijn we daar mee van start gegaan en dat bleek een gouden greep. Het aantal adverteerders nam toe en daardoor was er ook meer ruimte voor redactie. Vijftig procent reclame, vijftig procent lokaal nieuws.”
Ook Drukkerij Belleman ontkwam niet aan het digitale tijdperk. “Ik schreef mijn artikelen op een gewone typemachine, daarna moesten ze in de drukkerij opnieuw getikt worden op de loodzetmachines”, legt Gerard uit. “Totdat ik de drukkerij in 1992 overdroeg aan mijn opvolger Remi Beukers. Hij wilde van het lood en de zware drukvormen af. Zo begon ook voor mij het digitale tijdperk. Dankzij onze jongste zoon Robert en onze dochters Saskia en José werd ik ervaren op de computer. Het resultaat was dat ik mijn verhalen niet meer s’ nachts naar de drukkerij hoefde te brengen. Ze kregen mijn artikelen per e-mail kant en klaar aangeleverd. Tot 1997 heb ik de redactionele inhoud van het Contact verzorgd. Uiteindelijk heeft Remi Beukers de krant in 2000 verkocht aan Rodi Media, waar hij nu nog steeds gemaakt wordt.”
Het negentigjarig bestaan van het Contact met de Egmonden mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Daarom zal eind juni een speciaal jubileumnummer verschijnen. Maar ook de rest van het jaar is er regelmatig aandacht voor de historie van het Contact en haar vaste inzenders en fotografen. Daarnaast is er aandacht voor alle verenigingen, clubs en bedrijven die dit jaar ook een jubileum te vieren hebben. Kortom we gaan een feestelijke periode tegemoet.
Gerard Belleman was en is op veel meer fronten actief dan alleen op krantengebied Hij was vijfentwintig jaar lang, van 1961 tot 1986, bestuurslid van de VVV van Egmond. Ook bekleedde hij dertig jaar lang, van 1967 tot 1997, de functie van secretaris van de ondernemersvereniging Eendracht. In die hoedanigheid nam hij het initiatief voor de braderie die dit jaar haar vijftigjarig bestaan viert. Ook daar wordt deze zomer uitgebreid bij stil gestaan.