De eerste zomerstorm van het jaar

De eerste zomerstorm van het jaar is aan land en hij heeft een naam storm Francis. Vannacht heeft het op veel plekken in Nederland flink geregend en gewaaid. Op sommige plekken waren windstoten van meer dan honderd kilometer per uur. Het is ruim een jaar geleden dat we in ons land met een zomerstorm te maken hebben gehad. Vorig jaar stormde het op 10 augustus enige tijd langs onze westkust. Die zomerstorm zorgde lokaal voor flinke schade, onder andere het stadion van AZ stortte toen deels in. Francis is de vijfde storm van het jaar. In februari kwamen vier stormen over het land in een tijdsbestek van twee weken.

In de onderstaande videoslider hebben we een aantal Storm Francis video’s gezet welke u makkelijk kunt bekijken door er door heen te sliden met de pijltjes links of rechts als u uw muis of vinger op de video plaatst

Veel schade in Nederland

Omgewaaide bomen, geen vrachtwagens en auto’s met aanhanger of caravan op de dijk en her en der geen of minder treinen. Storm Francis leidde op verschillende plekken tot overlast. Bij verzekeraar Interpolis kwamen woensdag tot het middaguur 184 schademeldingen binnen. De verzekeraar denkt dat het aantal meldingen nog verder oploopt. Ongeveer driekwart van de meldingen betreft schade aan woonhuizen, aldus de verzekeraar. De schade is met name veroorzaakt door vallende takken, omgewaaide schuttingen en dakpannen die van een gebouw zijn geblazen.

 

Zoals verwacht

Het weer heeft zich aan de verwachting gehouden”, concludeert weerman Michiel Severin van Weerplaza. ,,Aan de kust windstoten van wel 110 kilometer per uur, in enkele regio’s landinwaarts tot zo’n negentig kilometer per uur. Echt code geel, zonder op uitgebreide schaal grote schade.”

Wel onstuimig genoeg om onder meer het treinverkeer hier en daar te ontregelen. Zo reden er vanochtend vroeg tussen Amsterdam en Den Helder minder intercity’s door de weersomstandigheden, net als tussen Groningen en Assen. Ook reden er geen treinen tussen Boskoop en Gouda door een boom op het spoor en rijden er tussen Rotterdam en de Belgische grens geen treinen door harde wind op de hogesnelheidslijn.

 

Windkracht 9

De zomerstorm raasde vannacht al met windkracht 9 door Nederland. Door de zware windstoten vielen bomen om en raakten huizen beschadigd. In Den Haag kwam een vrouw onder een omgevallen boom terecht. De brandweer pakt eerst de meldingen op die extra urgent zijn, zegt de woordvoerder van de regio Haaglanden, waar zo’n 150 meldingen binnenkwamen tot vanochtend. ,,We gaan nu de balans opmaken.” Hierbij wordt de lijst afgegaan van nog onbehandelde meldingen, zoals losgelaten gevelbeplating en omgewaaide steigers.

 

Brandweer kwam in actie

De brandweer in de regio Rotterdam-Rijnmond had tot ongeveer 07.30 uur ruim vijftig meldingen gehad sinds dinsdag 19.00 uur. Daar zaten volgens een woordvoerder geen spoedeisende meldingen bij. Het ging vooral om bomen die zijn omgegaan. Een woordvoerder van de brandweer Noord-Holland Noord spreekt van een relatief rustige nacht, met circa dertig meldingen van kleine incidenten, zoals takken of bomen op de weg.

In de loop van de ochtend neemt de wind weer in kracht af, maar het duurt tot het eind van de middag voordat de zware windstoten helemaal zijn verdwenen. Tot vroeg in de avond blijft het flink waaien met overal minimaal windkracht 4 of 5. Op de Wadden staat vanavond zelfs nog windkracht 7. ,,Voor de liefhebbers van kitesurfen en windsurfen zijn dat natuurlijk juist wel mooie vooruitzichten. Ook golfsurfers komen aan hun trekken, want forse golven worden met de westen- tot noordwestenwind naar onze stranden geblazen. Golven van 3 tot 5 meter kom je niet elke dag tegen daar”, zegt meteoroloog Severin. ,,Voor de meeste zeilers zal de wind te krachtig zijn vandaag.”

 

Eerste zomerstorm in ruim een jaar

Zomerstormen zijn doorgaans minder heftig dan de exemplaren in het najaar, winter en vroege voorjaar, al kunnen zomerstormen soms ook heftig uitpakken. Op 25 juli 2015 was code rood van kracht en als gevolg van schade door zware windstoten kwamen meerdere mensen om het leven. De zwaarste zomerstorm was op 26/27 augustus 1912. Toen werd in Hoek van Holland een windstoot van 148 km/uur gemeten.

 

Het is weer rustig in Egmond aan Zee

In deze video van vanmorgen ziet u de rust weer wedergekeerd in ons mooie Egmond aan Zee, de Storm Frances is weer voorbij  en in Egmond halen de meeste mensen weer opgelucht adem.. Al zijn we hier wel wat gewend hoor!!!