Lezing Huys Egmont: De Munten van de Graven van Holland

Wanneer

17 maart 2023    
19:30 - 22:00

Waar

Huys Egmont
Slotweg 46-48, Egmond aan den Hoef, NH, 1934CN, NH

Evenement type

Op vrijdagavond 17 maart wordt in Huys Egmont te Egmond aan den Hoef een lezing gehouden over muntslag door de Graven van Holland, in het bijzonder door graaf Willem II, vader van de bekende graaf Floris de Vijfde. De lezing wordt verzorgd door Anton Cruysheer.

Op vrijdagavond 17 maart wordt in Huys Egmont te Egmond aan den Hoef een lezing gehouden over muntslag door de Graven van Holland, in het bijzonder door graaf Willem II, vader van de bekende graaf Floris de Vijfde. De lezing wordt verzorgd door Anton Cruysheer.

Aan de hand van muntvondsten, bodemschatten en bijzondere exemplaren neemt Cruysheer ons mee naar de periode van het Hollands gravenhuis, dat ooit in Egmond haar machtscentrum had. Graaf Willem II, de centrale figuur in deze lezing, werd in 1256 bij Hoogwoud door de West-Friezen vermoord. In het jaar 1283 werd Egmond door zijn zoon Floris de Vijfde tot Vrije Hoge Heerlijkheid verklaard.

Anton Cruysheer is manager Erfgoed bij Landschap Erfgoed Utrecht met als specialisatie Archeologie. Hij heeft meerdere publicaties over bijzondere munten en bodemvondsten op zijn naam staan. Belangstellende verzamelaars of detectorzoekers die bijzondere munten in bezit hebben kunnen deze op 17 maart meenemen en door Cruysheer laten beoordelen.

De lezing (inclusief koffiepauze) wordt gehouden in Huys Egmont, Slotweg 46 te Egmond aan den Hoef en toegang kost €5,00. Aanvang 20:00 uur (inloop vanaf 19.30). Vol = vol, dus reserveer een plek online via www.huysegmont.nl/agenda of aan de balie (di t/m zo 13.00u-16.00u).

 

blankMeer informatie

Graaf Willem II en graaf Floris de Vijfde waren beide belangrijke figuren in de geschiedenis van Holland, en hun munten zijn een interessante manier om hun leven en regering te begrijpen. De munten die ze lieten slaan waren niet alleen een manier om de economie te reguleren, maar waren ook een belangrijk propaganda-instrument om hun macht en prestige te tonen aan hun onderdanen en aan andere vorsten en machthebbers.

Graaf Willem II was een van de meest bekende graven van Holland, en zijn munten waren een symbool van zijn macht en gezag. Hij liet verschillende soorten munten slaan, waaronder pennies en halve pennies met een lange kruisvorm en zijn naam op de voorkant. Deze munten werden ook in Engeland geslagen, waar Willem II banden mee had vanwege zijn huwelijk met de Engelse koningin Eleanor van Provence.

Willem II’s zoon, Floris de Vijfde, was ook een belangrijke figuur in de geschiedenis van Holland en zijn munten waren net zo belangrijk als die van zijn vader. Floris de Vijfde introduceerde de “Florisgulden”, een gouden munt die vaak werd gebruikt voor handel. De munt had een afbeelding van een gekroonde leeuw op de voorkant en de naam “Floris” op de achterkant. De Florisgulden was niet alleen een symbool van Floris’ macht en rijkdom, maar werd ook gebruikt als betaalmiddel voor handelaren in binnen- en buitenland.

De munten van de graven van Holland waren niet alleen belangrijk voor hun propaganda, maar ook voor hun economie. De munten hielpen om de handel te bevorderen en te reguleren en werden gebruikt als een manier om belastingen te innen. Munten waren ook een manier om de continuïteit van de regering te markeren, omdat nieuwe graven vaak hun eigen munten lieten slaan om hun regering te symboliseren.

Als historisch verhalen schrijver kan ik me inbeelden hoe deze munten werden gebruikt en hoe ze werden gezien door de mensen van die tijd. Door deze verhalen te vertellen, kan ik de geschiedenis van Holland tot leven brengen en mijn lezers meenemen naar een andere tijd en plaats.