Augustus staat bekend als de oogstmaand van de braam, ook in het duingebied. In het duin vindt u vooral dauwbraam. De dauwbraam is door de enorme hoeveelheid zon van de afgelopen maanden heerlijk en licht zoet van smaak. Komt u ze proeven?

Noordhollands Duinreservaat

In het Noordhollands Duinreservaat (NHD) mag u in augustus bramen ook buiten de wegen en de paden plukken. Let wel op, want honden zijn er buiten de paden niet toegestaan, ook niet als ze (kort) aangelijnd zijn. En gebieden die zijn afgesloten voor publiek, blijven afgesloten gebieden en zijn dus niet toegankelijk.

Plukken niet toegestaan in infiltratiegebied bij Castricum en Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het niet toegestaan om bramen plukken.​​ Ook in het infiltratiegebied bij Castricum is plukken niet toegestaan. Hier bevinden zich kanalen met drinkwater. Dit water zakt in drie weken tijd door het zandpakket en wordt op deze manier gezuiverd van bacteriën en virussen. Bij deze open manier van zuiveren is besmetting, bijvoorbeeld door ontlasting van mensen, een gevaar.

Maaien

Om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken, worden in het infiltratiegebied stukken riet gemaaid, zodat er een open, overzichtelijk gebied ontstaat. Bij dat maaien kunnen ook bramenstruiken worden weggemaaid. Dat is niet te voorkomen en noodzakelijk om Noord-Holland van fris en zuiver drinkwater te voorzien. In de rest van het duinreservaat staan echter voldoende bramenstruiken, zodat een ieder zijn of haar maaltje bij elkaar kan plukken.

Bramen eten

Onze boswachters krijgen vaak vragen over het eten van bramen en het risico op vossenlintworm. Daarom adviseren zij altijd om bramen die onder kniehoogte geplukt zijn, en waar honden of vossen dus tegenaan geplast kunnen hebben, goed te wassen en/of te koken voor consumptie.

Bron: PWN.nl