Op avontuur. Als u weinig of nooit met het openbaar vervoer gaat, dan zou u het voor een dagje uit naar Egmond toch eens moeten proberen. Het is veel goedkoper dan betaald parkeren. Stap bij voorbeeld uit in één dorp en wandel naar het volgende. Een dagje Egmond kan heel afwisselend, leuk en leerzaam zijn voor jong en oud en is bovendien goedkoop. De meeste historische plekken zijn immers gratis te bezoeken. Een visje en een ijsje kosten ook de kop niet. De buurtbus is altijd voordelig. De OV-taxi brengt ieder die dat wenst van deur tot deur overal naar toe, ook op zondag, als de buurtbus niet rijdt. Als u deze pagina gelezen hebt, hoeft u niet verstrikt te raken in de enorme hoeveelheid informatie op internet over het openbaar vervoer.

pendelVoordelig met de bus naar Egmond

Bus 165 van Connexxion.Deze brengt u in 20 minuten rechtstreeks van station Alkmaar naar Egmond aan Zee. (elk half uur en ’s avonds elk uur. U kunt ook in Egmond aan den Hoef uitstappen, maar langs Egmond-Binnen komt u niet. Het is een prachtige rit door een mooi stukje weiland met uitzicht op de duinen. Tot ontslteltenis van velen is in december 2008 de route door het dorp geheel gewijzigd. Een aantal haltes zijn verdwenen en daarvoor in de plaats zijn nieuwe haltes aan de Slotweg nabij de Sabine van Beierenlaan en aan de Kalkovensweg.

Bus 164 van Connexxion. Deze lijndienst verbindt Heiloo, Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee, Egmond Binnen en Castricum en terug. Het gaat om een half uursverbinding in de spits en een uursverbinding in de daluren.

Over busvervoer in deze regio. U vindt (erg)veel informatie op www.connexxion.nl. U kunt een kaartje uitprinten waarop u ziet hoe de bus- en buurtbuslijnen lopen en opzoeken hoe de voordeelregelingen werken. Ook kunt u bij voorbeeld lijnnummer 165 intikken en een lijstje met bustijden uitprinten. Voor het plannen van uw reis is www.9292ov.nl echter meestal handiger. Connexxion heeft dikwijls in de zomer aanbiedingen, daar kunt u bij de chauffeur om vragen. Maar koop uw strippenkaart niet in de bus, dan is het veel duurder. Koop in dat geval na 9.00 uur voor € 2,50- een dalkaartje.Zie hieronder. (met de Maxx-dienst 1,50, maar die rijdt niet op Egmond)

Voordelig met een dalkaartje in de bus. Groot en klein reist het hele jaar met een dalkaart van € 2,50- die u bij de chauffeur van Connexxion koopt ’s morgens na 9.00 uur en in het weekend de hele dag. Normaal gesproken is dit alleen voordeliger voor ritten langer dan 4 strippen. Tijdens de ‘streekweken’: een zomeractie in juli en augustus,(ook in 2009?) is uw dalkaartje op een groot aantal lijnen echter geldig als een retourtje of om één keer over te stappen. U reist op deze manier ook naar Egmond voor half geld of minder en daar kan geen parkeermeter tegenop. Indien uw overstap een kort ritje is, of voor de stadsbus, doet u er goed aan om toch ook een strippenkaart mee te nemen. Die kunt u veel voordeliger op het station of bij de kiosk kopen. Voor Q liners en nite liners geldt de dalkaart niet. Zie www.connexxion.nl.

Met het hele gezin voor € 12,- overal naar toe. Met de ‘buzzer’, een kaartje dat u bij de chauffeur of op het station kunt kopen, reist u voor € 12,- (tarief 2009) een dag lang onbeperkt met twee volwassenen en maximaal 3 kinderen van 4 t/m 11 jaar naar alle plekken waar Connexxion u brengt, dus ook naar de Egmonden en ook met de buurtbus. De buzzer kan ook met minder personen voordelig uitpakken Dezelfde tijden en uitzonderingen als bij het dalkaartje.
Treinaansluiting Heiloo/Alkmaar/Castricum

Elke trein stopt in Alkmaar en sommige treinen in Heiloo of Castricum. Sinds kort is er weer een busverbinding van Connexxion met Egmond en Heiloo: lijn 164. In de spits gaat de bus om het half uur en in de daluren om het uur. Wij geven hier beknopte informatie. Zie ook de andere pagina’s over de bus, de fiets etc.

Vanuit Alkmaar. Vanaf station Alkmaar gaat een lijnbus naar Egmond: de 165 gaat overdag elk half uur. Ook kunt u hier een fiets huren of, als u lid bent, verder met een OV-fiets.

Vanaf station Heiloo kunt u met lijn 164 van Connexxion naar Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee en vervolgens Egmond-Binnen.

Vanaf station Castricum. Vanaf hier gaat sinds kort bus 164 van Connexxion elk uur via Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef naar Egmond aan Zee. en in de spits elk half uur.

Beter is, dat u –vooral op mooie zomerdagen- de auto achter laat op het grote parkeerterrein van ijsbaan de Meent bij Alkmaar. Daarna gaat u verder met bus 165 of met de meegebrachte fiets.

De OV-taxi naar Egmond aan Zee

taxi-egmondDe OV-taxi. Deze rijdt elke dag van 06.00 uur tot 24.00 uur. De OV-taxi is tegenwoordig bedoeld voor iedereen die vervoer wenst van deur tot deur en bereid is daar even op te wachten (tijdverlies behoort niet meer dan 20 minuten te zijn) In gemeentehuizen, buurthuizen etc. vindt u folders over de OV-taxi. U zult het meest tevreden zijn als u de ‘spelregels’ kent en weet wat u mag verwachten. Wij geven ze hier in het kort weer.

OV-taxi lijn: 0900 8878. U belt minimaal een uur van tevoren en hoort meteen wat de kosten zijn, U spreekt een tijd af bij voorbeeld  tien uur.  De regel is dan dat de taxi arriveert tussen kwart voor tien en kwart over tien. U kunt afspreken dat u wordt gebeld als hij eraan komt. Bij grote drukte kan de tijd nog wat uitlopen.

OV-taxi in aansluiting op het openbaar vervoer. Bij aansluiting op bus of trein dient u een half uur (alleen in dit geval een hálf uur) voor aankomst uw OV-taxi aan te vragen. De OV-taxi streeft naar aansluitgarantie met een korte wachttijd.  Houd wel rekening met de tijd die u zelf nodig heeft om bij de halteplaats van de OV-taxi te komen en reken dat als aankomsttijd. Bij aansluiting op het openbaar vervoer zijn huisdieren toegestaan.

Kosten van OV-taxi. De kosten zijn  2,40 voor de eerste 2 zones. Elke zone meer kost weer  2,40. (1 zone is ongeveer 4 km.) Kinderen tot 4 jaar gratis,  4 t/m 11 en 65+ reductietarief (eerste 2 zones 1,50) Met medische indicatie nog goedkoper en dan kunnen soms begeleiders gratis mee. U kunt de kosten opvragen bij het bestellen van de rit en u betaalt contant in de taxi.