Egmond aan Zee: openingstijden

Scheepvaartmuseum Prins Hendrik de Zeevaarder.

Foto-Eckmunde

Het is gevestigd in de pas gerenoveerde Zorgcentrum Prins Hendrik, voorheen het tehuis voor oud-zeelieden, de Prins Hendrik Stichting, Voorstraat 41. Dit kleine, kleurrijke museum is dinsdag t/m zondag gratis te bezoeken van 10.00 tot 17.00 U hoeft zich alleen bij de receptie te melden. Speciale ontvangstmogelijkheden zijn er voor groepen, al of niet met een drankje of een maaltijd.

De Pinck.

Het in 2007 gereed gekomen historische zeilschip ligt op de bouwplaats naast het boothuis van de KNRM bij de strandafgang van Bad Zuid. Het is het hele jaar te bezoeken op woensdag en zaterdag van 8:00 tot 14:00 uur, behalve wanneer ze aan het varen zijn. Op andere dagen is door de grote mazen van het hek de boot te zien. In de zomer (juni, juli, aug)tevens op vrijdagavond te bezoeken tegelijk met het boothuis en de vuurtoren.

Museum van Egmond

Zuiderstraat 7 Egmond aan Zee

Open 1 juni t/m 31 oktober
Juni juli en augustus: dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00.

Toegangsprijs €2,- kind tot 12 € 1,- MJK en donateurs gratis.

Wisselexpositie: ‘Egmond tijdens de Tweede Wereldoorlog’.Vaste collectie: Leven bij de duinen en de zee.

Rondleidingen en groepsbezoek in het museum. Buiten de openingstijden is het museum op afspraak toegankelijk voor groepen vanaf ongeveer acht personen, met een kleine of een uitgebreide rondleiding. Op verzoek ook in het Duits of Engels.

Rondleidingen zonder afspraak. Van juni t/m oktober is er elke eerste maandagmiddag van de maand een rondleiding door het museum om 14.00 uur. (Duitse rondleidingen allleen op afspraak) Kosten van de rondleiding zijn €3 p.p., kinderen €1,50 en bovendien entree.

De reddingboot. De reddingboot Adriaan Hendrik vaart van maart t/m oktober elke maandagavond om 19.00 uur uit voor een oefening. Van november t/m februari is dat op zaterdagmorgen om 9.30 uur. In juli en augustus zijn er open avonden op de vrijdag van 19.00 – 21.00 uur.

De vuurtoren De toren kan normaal gesproken alleen op vrijdagavond van 18:30 t/m 21:15 uur in juli/augustus worden bezocht en alleen via de KNRM op afspraak met een groep. Kom vroeg als u zeker wilt zijn van een kaartje.Toegang € 2,00.

Vuurtorenduin en zeereep. Het is altijd de moeite waard om vanaf de nieuwe Boulevard het bronzen beeld van de roeireddingboot te bewonderen en de trapjes van het vuurtorenduin te beklimmen. Een prachtig uitzicht heeft u ook als u aan het Noordeinde van de Boulevard het nog vrij nieuwe duinpad over de zeereep op gaat. Het is een korte wandeling en u kunt via het strand of het duin weer terug.

Orgelconcerten en open avonden in Oud-katholieke kerk te Egmond aan Zee. In juli en augustus is er elke maandagavond een orgelconcert in deze grote kerk aan de Voorstraat. Aanvang 20.30 uur. Toegang gratis maar er is wel een schaal bij de uitgang. Tijdens de braderie op woensdagavond in juni juli en augustus is de kerk van 19.30 tot 21.00 uur open voor bezichtiging. Er is o.a. een vitrine met schelpen en religie.

Protestantse kerk Egmond aan Zee. (Voorstraat, tegenover het busstation) In juli en augustus op woensdagavond gratis te bezoeken van 19.00 tot 21.00 uur. Hier is de door Cor Wijker gebeeldhouwde preekstoel en doopvont te bezichtigen. Tevens tijdens het Open Huis, het hele jaar iedere donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Egmond aan den Hoef openingstijden

De Slotruïne.De fundamenten van het Slot op den Hoef, het slotpark en de oude kern van Egmond aan den Hoef zijn het hele jaar de moeite van een kleine wandeling waard. Er is een nieuwe brug in gebruik genomen. De hier genoemde locaties bevinden zich ook in het Slotkwartier.

Egmond-aan-den-Hoef- (3)

Slotkapel. In de Slotkapel zijn met name in de winter regelmatig concerten en evenementen op de zondagmiddag. De kapel is open tijdens de Monumentendagen za 11 en zo 12 september met o.a. een model van het voormalige kasteel.

Galerie de Kapberg. Acht exposities per jaar. Elke zaterdag en zondag van 13.30 – 17.00 uur.

Hoeve Overslot. Exposities van o.a. het kunstenaarscollectief Hafre. Elke zondag open van 13.30 – 17.00 uur. Bijna elke zondag is er live muziek. Tevens 2e hands boekenmarkt.

Historisch Centrum. In het voormalige schooltje aan de Slotweg 46 worden regelmatig exposities gehouden. Elke eerste zondag van de maand

De bibliotheek. Boven het winkelcentrum van Egmond aan den Hoef is de nieuwe bibliotheek. Deze heeft o.a. een grote collectie boeken over de geschiedenis van de drie Egmonden. Met een boek of tijdschrift kunt u vanaf het terras met een gratis kopje koffie genieten van het uitzicht op de duinen. Open: ma 14.00 – 20.00, di 14.00 – 17.30, woe 10.00 – 17.30, vrijdag 14.00 – 20.00 en za 11.00 – 15.00 uur.

In Egmond aan den Hoef is het hele jaar vrij parkeren.

Egmond Binnen: openingstijden

Abdij van Egmond: bezoekerscentrum

Vennewatersweg 27 Egmond Binnen.
Dagelijks, behalve op zondag 10.00 – 17.00 uur(tijdens kerstexpositie ook op zondag. Gratis.

abdij1

Het bezoekerscentrum is fraai gelegen op het terrein van het klooster en zeer de moeite waard. Het ademt een bijzondere en gastvrije sfeer. Er is veel parkeergelegenheid, alles is gelijkvloers, toiletten, leestafel met koffieautomaat,stilteterras, rondleidingen op verzoek. De grote kerststallententoonstelling is elk jaar druk bezocht. Behalve een zeer rijk gesorteerde abdijwinkel vindt u in het bezoekerscentrum:

Archeologisch museum met bodemschatten van de abdij. Tentoonstelling en films over de ontstaansgeschiedenis van de abdij van Egmond.

De galerie met regelmatig nieuwe kunstexposities.

Kaarsenmakerij en pottenbakkerij.

Abdijkerk. Deze kerk is op het terrein van het klooster. Hier bent u elke dag van 07.00 uur tot 21.00 uur welkom en uitgenodigd bij alle gebedstijden van de monniken. Achter in de kerk is sinds mei 2008 het mausoleum van de graven van Egmond. Er zijn in het mausoleum en op het terrein nieuwe informatiepanelen geplaatst en een kunstwerk: ‘De kloostergang’.Zie voor meer informatie over de abdij rubriek de Egmonden en klik op Egmond Binnen.

Monnikenpad. Bijzondere nog vrij nieuwe wandelroute langs een aantal historische plaatsen. Er is in Egmond o.a. bij de abdij een boekje te koop. Een mooie plek om de tocht te beginnen is de abdij. Groepen spreken hier ook wel een koffietafel af of een lunch.

De Adelbertusakker. Egmond-Binnen en omgeving is prachtig voor een wandeling of fietstocht. Ook is het vrij parkeren. Vanaf het dorp is het een kilometer Westwaarts naar de pelgrimsplaats de Adelbertusakker, die altijd open is. U ziet hier ook drie levensgrote houten beelden van Jos Apeldoorn.

Protestantse kerk Egmond-Binnen Gelegen bij de abdij. Op zondagen zijn hier regelmatig exposities en tijdens monumentendagen