foto: Henk-Jan den Ouden
Op de plek in Egmond-Binnen waar nu nog de Adelbertuskerk staat, worden als het aan de gemeente ligt 52 betaalbare huurwoningen gebouwd.

De kerk ligt midden in de dorpskern in een woonwijk. De kerk, is sinds eind augustus vorig jaar gesloten en door de eigenaar, het bisdom Haarlem-Amsterdam, onttrokken aan de eredienst. Veel omwonenden waren rond die tijd tegen de sloop van het gebouw, maar dat gaat er waarschijnlijk toch van komen.

Tenminste, als er een projectontwikkelaar komt die geïnteresseerd is om er een appartementencomplex te bouwen. Dat moet dan wel aan een aantal randvoorwaarden voldoen die zijn opgesteld door de kerkgangers, de gemeente en inwoners van het dorp.

Verder hebben omwonenden zorgen kunnen meegeven aan de gemeente over de verkeersafwikkeling en het parkeren in de buurt. Deze zorgen worden volgens de gemeente Bergen meegenomen bij de uitwerking van concrete plannen.

De ontwikkelaar van het plan moet een participatieproces met omwonenden en belanghebbenden doorlopen om tot een uitgewerkt plan te komen. Tegen de plannen kunnen bezwaren worden ingediend en de gemeenteraad moet er een besluit over nemen. Het complex zou dan eind volgend jaar kunnen worden opgeleverd.

Afgestoten

De Adelbertuskerk staat aan het Kerkplein in Egmond-Binnen en is gebouwd in 1965. Eind 2017 moest het parochiebestuur meedelen, dat de kerk afgestoten zou worden, evenals de katholieke kerk in Egmond aan Zee. Er kwamen steeds minder kerkgangers en het onderhoud van drie kerken werd te duur voor de parochie. De kerkgangers komen nu samen in de Alacoque-kerk in Egmond aan den Hoef.