EGMOND AAN ZEE – Bijna 3500 man praat er dagelijks over. Elke dag verschijnt er een foto, nieuwtje of liefdesverklaring Facebookgroep ’Egmond aan Zee fans’, waar vooral Duits wordt gesproken. Want oh, wat missen ze ’das kleine Fischerdorf’.

Vanaf de allereerste dag is hij verliefd op het dorp, vertelt Carsten Jandt (46) uit Keulen. Sinds dat moment in 2009 is hij – al is hij de tel een beetje kwijt – meer dan veertig keer naar Egmond aan Zee geweest. „Storm, sneeuw, ijs of met regen. Het stoort ons allemaal niet. Als we in Egmond zijn, is het alsof we thuiskomen.”

Hij kan niet de enige zijn die zo van Egmond aan Zee houdt, moet hij in 2017 gedacht hebben. Daarom begint hij de Facebookgroep ’Egmond aan Zee fans’. „Het leek me geweldig om andere fans te vinden en de echte Derpers te leren kennen. In de eerste weken waren er twaalf mensen lid, toen twintig, op een gegeven moment 35. Dat was veel, dacht ik toen.”

Als Carsten de Egmonder fotograaf Sjef Kenniphaas ook groepseigenaar maakt, neemt het ledenaantal een vlucht. Maar dat de groep ooit 3.424 leden zou tellen, had Carsten nooit verwacht. En er blijven leden bijkomen. „Vanmorgen heb ik twaalf nieuwe fans toegevoegd en nu zijn er weer vijf aanvragen.”

Hecht

Carsten logt elke dag twee keer in om te kijken wat er in de groep gebeurt. En in het weekend is hij twee tot drie uur bezig met de groep. Dan houdt hij in de gaten wat de leden plaatsen of hij plaatst zelf informatie. Ook Sjef Kenniphaas plaatst vrijwel dagelijks foto’s. „Hij maakt meerdere keren per dag foto’s in het dorp, zo kunnen wij altijd zien wat voor weer het in Egmond is.”

Het is een hechte groep. „Iedereen is een echte fan of zelfs bewoner van het dorp.” Natuurlijk, soms is er wat onenigheid, maar dat is zeldzaam en vaak snel opgelost. „De sfeer is elke dag geweldig.” Sommige leden kent Carsten persoonlijk, zoals verhuurders bij wie hij en zijn vrouw te gast zijn geweest of andere fans uit de groep. „Af en toe organiseren we spontane bijeenkomsten met fans als we er tegelijkertijd zijn.”

Verhuizen

Carsten is zo dol op Egmond dat hij er naartoe wil verhuizen. „In 2018 zaten mijn vrouw Tina en ik ’s avonds bij de grote trap naar het strand en keken we naar de zonsondergang. Hoe leuk is het om dit elke avond mee te maken, dachten we. Om Egmond elke dag te kunnen beleven. Op een gegeven moment hebben we de knoop doorgehakt. We zouden graag ooit Nederlander worden en in Egmond gaat wonen. Hopelijk blijft dat niet bij een droom. We moeten nog wel de taal leren, maar we kunnen het.” Tot die tijd blijft hij in Keulen, waar hij fietsenmaker is. „Ideaal voor in Egmond, toch?”