Als kind lijken de dagen eindeloos te duren. Van spelletjes spelen met je moeder, tot spelen in de speeltuin met vriendjes en vriendinnetjes, tot knikkeren met je buurjongetje. Elke dag bedacht je wel weer een nieuw spel wat je kon spelen. De mogelijkheden waren eindeloos. Huiswerk na school bestond nog niet, je was niet verantwoordelijk voor het huishouden en je ouders zorgden ervoor dat er eten voor je klaar stond en dat er schone kleren in de kast lagen. Je had nog geen verplichtingen en buiten school om, kon je doen met je tijd wat je wilde. Het was voor de meeste kinderen een zorgeloze tijd. Als volwassene komt er een eind aan dit zorgeloze leven.

Verplichtingen

Als volwassene heb je veel te maken met allerlei verplichtingen. Er wordt van je geacht dat je werk hebt. Je hebt ook een inkomen nodig. Het werk brengt bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee. Je dient op tijd te komen, en je bent verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van je eigen werkzaamheden. Als de werkdag erop zit en je komt thuis, moet er eten gekookt worden. Ook al ben je moe, het binnenkrijgen van een voedzame maaltijd is erg belangrijk. Daarnaast wil je dat je huis schoon en opgeruimd blijft, je wil je familie met enige regelmaat blijven zien en je hebt een druk sociaal leven. Zoals je ziet zijn er veel meer verantwoordelijkheden bijgekomen als volwassene, waarbij soms de balans een beetje is zoekgeraakt. Waar als kind de dag eindeloos leek te duren, kom je als volwassene vaak tijd tekort voor alle dingen die je wil en moet doen. Hoe zorg je voor een duidelijke structuur in je leven?

Planning

Alles valt of staat met een goede planning. Het gebruiken van een weekplanner is hiervoor een goede tip. In deze weekplanner kun je al je taken en afspraken noteren. Per dag maak je een overzicht met je werktijden en overige afspraken. Ook je moment van ontspanning kan je erop noteren. In principe kan je alles erop kwijt wat je maar wil. Heb je er baat bij dat je een eetplanning maakt voor de hele week? Dan schrijf je per dag op wat je die dag gaat eten. Zo hoef je daar nooit meer over na te denken. Wanneer je aan het begin van de week de eetplanning maakt, kan je dat gelijk combineren met het maken van een boodschappenlijstje. Zo heb je direct inzichtelijk welke boodschappen je voor de hele week nodig hebt, en hoef je maar een ritje naar de supermarkt te maken. Weet je niet wanneer je de huishoudelijke taken moet gaan doen? Noteer dit dan ook in je weekplanner. Als je aan het begin van de week even de tijd neemt om deze planner zo gedetailleerd mogelijk in te vullen, scheelt dat de rest van de week heel veel stress. Je hoeft toch maar een blik op de planner te werpen om te weten wat je moet gaan doen die dag.

 

Herinneringen aan je jeugd bewaren

 

Nu je volwassen bent, vind je het waarschijnlijk extra leuk om herinneringen aan vroeger te hebben. Dat ene boek of dat ene knuffeltje waar je als kind niet zoveel waarde aan hechtte, zijn nu waardevolle items geworden. Als kind ben je niet heel bewust bezig met wat er allemaal gebeurt. Ook vervagen herinneringen gedurende de jaren. Het helpt daarom om tastbare dingen uit je jeugd te bewaren. Vaak komen de herinneringen dan weer boven, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Heb je ondertussen zelf kinderen gekregen? Dan gun je hen ook dat ze later in hun volwassen leven allerlei jeugdherinneringen kunnen ophalen. Jij als ouder kan hier voor zorgen.

Foto’s

Er is niks zo veelzeggend als een foto. Een foto zegt vaak meer dan duizend woorden. Maak dus veel foto’s of beeldmateriaal van je kind. Op dat moment vindt hij of zij het misschien niet leuk, maar later zijn ze je er dankbaar voor. Het is leuk om te zien hoe je er als kind uitzag en welke kleding je droeg. Op een foto is dit goed vast te leggen. Gelukkig is het in de huidige tijd erg makkelijk om foto’s te maken. Waar je vroeger overal je camera mee naartoe moest nemen en vervolgens het rolletje weg moest brengen, hebben we nu altijd een mobiele telefoon bij ons waar we kwalitatieve foto’s mee kunnen maken. Bewaar de foto’s goed op een externe harde schijf of door er een fotoboek van te maken. Je kinderen zullen je later dankbaar zijn.

Vriendenboekje

Kinderen zijn vaak heel sociaal en spelen met veel verschillende vriendjes en vriendinnetjes. Als ik naar mijzelf kijk, weet ik nu echt niet meer met wie ik op de basisschool allemaal in de klas heb gezeten. Deze herinnering verdwijnt gewoon, naarmate je meer mensen leert kennen. Wat mij persoonlijk helpt, is om mijn vriendenboekje van vroeger weer eens door te kijken. Ik had er meerdere, en er staan mensen in waarvan ik nu het bestaan niet eens meer wist. Het is ook leuk om dat voor jouw kind te doen. Koop een vriendenboekje en laat alle vriendjes, vriendinnetjes, juffen of meester van je kind erin schrijven. Wanneer je kind volwassen is, is het extra leuk om te zien met wie hij of zij vroeger allemaal gespeeld heeft.

Herinneringen

Als je samen met je kinderen iets leuks gaat doen, bijvoorbeeld een dag naar het pretpark, is het leuk om daar een souvenir van mee te nemen. Doe dat elke keer als je een dagje weg gaat. Neem bijvoorbeeld schelpjes mee als je naar het strand bent geweest, of een sleutelhanger als je een stedentrip maakt. Bewaar al deze souvenirs in een grote doos, en je kind heeft een grote doos vol jeugdherinneringen naarmate de jaren verstrijken.

Vijf tips om beter te kunnen plannen

 

Of het nu voor werk of voor studie is, het maken van een goede planning is ontzettend belangrijk. Zonder planning heb je geen overzicht en loop je het risico om dingen te vergeten. Een goede planning maken klinkt erg makkelijk, maar is het zeker niet. De een is er beter in dan een ander. Toch zijn er wel bepaalde trucjes die het maken van een planning makkelijker maken. Met de volgende tips wordt het maken van een planning erg gemakkelijk.

blank

Plan alles

Een planning heeft niet alleen betrekking op je werk of studie, maar ook op je tijd van ontspanning en je sociale leven. Plan daarom alles in, dus ook je tijd voor jezelf. Dat klinkt misschien stom, maar zo zorg je wel voor voldoende ontspanning. Dat is naast werken ook erg belangrijk. Je kan dit per week doen, maar je kan ook een gedetailleerde dagplanning maken door gebruik te maken van een dagplanner. Daarin kan je per uur aangeven welke taken je moet doen.

Prioriteiten stellen

Het belangrijkste aan planning is het stellen van prioriteiten. Heb je een deadline die je moet halen? Dan moet je de werkzaamheden daarvoor als eerste doen. Ook is het slim om de belangrijkste taken ’s ochtends al uit te voeren. Vaak heb je dan nog de meeste energie en zin om aan de slag te gaan. Aan het eind van de dag slaat de vermoeidheid toe waardoor je niet meer zoveel gedaan krijgt.

Kleine doelen stellen

Het is verstandig om jezelf kleine doelen te stellen. Deze kleine doelen zijn vrij makkelijk haalbaar, wat je vervolgens weer een goed gevoel geeft. Als je doel te groot is en daardoor niet direct haalbaar, werkt dat demotiverend. Door jezelf dus kleine doelen te stellen, motiveer je jezelf en maakt het je werk overzichtelijker.

Jezelf belonen

Als je een to do hebt kunnen afstrepen van je lijstje, is het belangrijk dat je jezelf daarvoor beloont. Dat kan door even tien minuutjes pauze te nemen en een deel van je favoriete serie te kijken. De beloning kan ook in de vorm van een lekker tussendoortje zijn. Als je een van je doelen hebt behaald, trakteer jezelf dan op dat ene stuk chocola waar je al de hele dag naar uit kijkt. Door dit soort kleine momentjes in te plannen, houd je jezelf gefocust en kom je ook voldoende aan ontspanning toe.

Voorkom afleiding

Het is erg verleidelijk om elk kwartier eventjes door Instagram te scrollen, maar vaak komt dit niet ten goede aan je concentratie. Voorkom afleidingen door je telefoon op stil te zetten en weg te leggen uit het zicht. Zet de meldingen van je computer uit. Hierdoor kan je langere tijd gefocust werken en word je niet gestoord door prikkels van buitenaf.

Wat zijn de voordelen van het zijn van zzp’er?

 

blank

Wanneer je een eigen bedrijf start zonder dat je personeel in dienst hebt, ben je zzp’er. Een eigen onderneming hebben brengt risico met zich mee, maar kent ook zeker een aantal voordelen. Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor het verkrijgen van je eigen inkomsten. Als jij niet werkt, heb je ook geen inkomen. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen en als je ziek wordt, moet je zelf voor een vangnet zien te zorgen. Dit zijn enkele voorbeelden van de risico’s die het hebben van een eigen bedrijf met zich mee brengt. Gelukkig zijn er ook veel voordelen aan het zijn van zzp’er. Anders waren er immers niet zoveel mensen die hiervoor gekozen hebben.

Eigen tijd

Een van de belangrijkste voordelen van het zijn van zzp’er, is dat je je eigen tijd kan indelen. Als je behoefte hebt aan een dag vrij, dan neem je die gewoon. Als je in loondienst bent, is dit toch lastiger. Vaak moet je dit weken van tevoren aanvragen en moet het afgestemd worden met je collega’s. Als zzp’er heb je geen collega’s, waardoor je zelf je tijd indeelt. Wil je zes dagen een paar uurtjes per dag werken? Dat kan. Wil je drie dagen lang twaalf uur per dag werken? Dat kan ook. Je bent volledig zelf verantwoordelijk voor de uren die je maakt. Wel is het handig om een weekplanner bij te houden. Hierin kan je alle taken noteren die gedaan moeten worden. Zo houd je toch enigszins overzicht in al je werkzaamheden die gedaan moeten worden.

Zelf kiezen wat je doet

Als je een eigen onderneming begint, begin je die vaak omdat je een passie hebt voor iets. Je begint niet een onderneming met iets waar je helemaal geen plezier uit haalt. Als zzp’er bepaal je dus zelf wat je doet en doe je dus eigenlijk alleen maar dingen die je leuk vindt. Wanneer je in loondienst werkt voor een bedrijf, is dat bijna nooit precies wat je graag doet. Vaak is het werk prima, maar niet waar je hart ligt. In je eigen onderneming kan je je volledig storten op dat wat jij graag doet en hoef je aan niemand verantwoording af te leggen.

Fiscale voordelen

Omdat je als ondernemer meer risico loopt dan iemand in loondienst, zijn er bepaalde fiscale voordelen. Als ondernemer loop je risico als je arbeidsongeschikt raakt, omdat er geen vangnet is van een uitkering waar je op terug kan vallen. Om dat risico enigszins te compenseren, zijn er bepaalde aftrekposten waar je gebruik van kan maken. Ook gelden er voor kleine ondernemers een aparte regeling voor de btw-tarieven. Door deze maatregelen komt de belastingdienst ondernemers tegemoet.