Welke dingen kun je zelf en welke besteed je uit?

 

Je hebt van die mensen die echte doe-het-zelvers zijn. Niet alleen op klusgebied, maar op nog veel meer gebieden. Die kunnen nu eenmaal veel dingen en vinden het ook leuk om dat zelf te doen. Anderen besteden juist het liefst zo veel mogelijk uit. Omdat ze het zelf niet goed genoeg kunnen of omdat ze er de tijd niet voor willen nemen en liever een expert inhuren. In welke categorie val jij?

 

Koken en klussen

Er zijn allerlei soorten restaurants in de buurt waar je heerlijk uit eten kunt gaan. Dan hoef je niets zelf te doen, maar laat je de professionals voor je koken, serveren én afwassen. Wat een lekker gevoel…. Toch kun je tegelijkertijd ook enorm fan zijn van koken. Dan haal je precies de juiste ingrediënten in huis om je favoriete gerechten te maken en neem je uitgebreid de tijd om hiermee aan de slag te gaan. Meer tijd zelfs dan de koks in het restaurant hadden om jouw eten te maken.

 

Deze twee kanten van een persoonlijkheid kunnen natuurlijk prima naast elkaar bestaan. Net zoals je voor sommige klussen in huis je oude kloffie aantrekt en de mouwen opstroopt, terwijl je voor andere klussen liever iemand inschakelt die het dagelijks doet. Best logisch, toch?

 

Muziek en sport

Vrijwel iedereen houdt van muziek. Wat je favoriete genre ook is, je luistert liefst zo vaak mogelijk via Spotify, radio of misschien zelfs vinyl. Maar lang niet iedereen voelt zich daarna geroepen om ook zelf aan de slag te gaan met een muziekinstrument. Terwijl dat in de meeste gevallen toch best laagdrempelig kan.

 

Bij sport is dat andersom: op dat gebied zijn er meer mensen die zelf actief sporten dan er zijn die passief sport kijken. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat sporten gezond is om te doen. Alleen maar kijken naar diezelfde sport heeft helaas geen positief effect op je gewicht en conditie.

 

Maar wat als het om je geld gaat?

De discussie die we kunnen voeren over zelf doen of uitbesteden, wordt ineens anders wanneer het over geld gaat. Zo kiezen sommige mensen voor zelf beleggen, omdat ze zelf alle touwtjes in handen willen hebben als het gaat om hun eigen geld. Anderen denken: iemand die dit dagelijks doet, kan het beter dan ik, dus laat ik het maar uitbesteden. Er is geen goed of fout op dit gebied, maar het is wel een interessante wending die de discussie ineens krijgt zodra we er financieel beter of slechter van kunnen worden…

 

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.