Stijgt de zorgpremie voor de Egmonders in 2021?

Veel Nederlanders zijn bang ze vanwege de coronacrisis volgend jaar meer premie moeten betalen voor hun verzekering. Dit blijkt uit onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite, uitgevoerd door Q&A. Van de respondenten denkt 81 procent dat zijn of haar zorgpremie voor de basisverzekering gaat stijgen.

Twee derde vindt een verhoging van de zorgpremie onterecht

Van deze groep verwacht 70 procent een premiestijging van meer dan 10 euro per maand voor de basisverzekering. Ruim 30 procent verwacht dat de basisverzekering niet meer dan 10 euro per maand gaat stijgen. Ongeveer 54 procent gaat uit van een stijging van 10 tot 20 euro per maand, wat neerkomt op 120 tot 240 euro op jaarbasis. Twee derde van de ondervraagden zegt een verhoging van zijn of haar zorgpremie niet terecht te vinden. Zij vinden dat de gemaakte kosten niet verhaald mogen worden op de burgers. Ze vinden dat de zorgverzekeraars hun reserves moeten gebruiken om de hoge premiekosten te voorkomen. Ook willen veel respondenten dat Den Haag bijspringt.

Uitgaven van ziekenhuizen enorm toegenomen

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de zorgkosten voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen enorm toegenomen. Er is meer personeel ingezet en er zijn meer intensive care bedden gekomen. Daar staat tegenover dat veel geplande zorg niet door kon gaan. Hierdoor zijn ziekenhuizen veel inkomsten misgelopen. Gelukkig is er sinds 1 mei een tijdelijke oplossing: ziekenhuizen kunnen een maandelijks voorschot krijgen. Dit betalen de zorgverzekeraars vanuit hun financiële reserves. Ook fysiotherapeuten en tandartsen mogen een regeling met zorgverzekeraars treffen. Hierdoor zijn zorgverzekeraars genoodzaakt om de premie van de verzekering te verhogen. Volgens Aad de Groot, directeur van zorgverzekeraar DSW, zal de zorgpremie niet meer stijgen dan normaal omdat de kosten nu weer enigszins in evenwicht zijn. Hij denkt wel dat een (normale) stijging onvermijdelijk is, net als voorgaande jaren. Gezondheidseconomen voorspellen dat de zorgpremie volgend jaar gaat stijgen met ongeveer 12 euro per maand. Daarnaast gaat de inkomensafhankelijke bijdrage omhoog. Tevens is 2021 het laatste jaar dat het eigen risico bevroren blijft op 385 euro.

Nieuwe zorgpremies in november bekend

Wie uitsluitsel wil zal tot november geduld moeten hebben. Dan zullen de zorgverzekeraars de premies voor volgend jaar bekendmaken. Vanaf dat moment is het weer mogelijk om over te stappen naar een andere aanbieder. Consumenten kunnen het beste de verschillende verzekeringen vergelijken om te achterhalen welke verzekeraar het beste pakket heeft, afgestemd op de zorgbehoefte van de klant. Mensen kunnen tot en met 31 december overstappen naar een andere verzekering. Als zij dit voor deze dag doen, dan wordt de oude zorgpolis nog automatisch voor ze opgezegd. Consumenten die geen actie ondernemen houden hun huidige zorgverzekering met dezelfde aanvullende pakketten.