Een lening afsluiten is steeds meer maatwerk

In het verleden werden mensen die een lening wilden afsluiten behandeld als een eenheidsworst. Een allereerste vereist was bijvoorbeeld een vast dienstverband, bij voorkeur lange tijd bij dezelfde werkgever. Mensen zonder vast contract werd steevast een lening geweigerd. Bovendien werd naar zaken zoals vaste lasten en het uitgavenpatroon nauwelijks gekeken. Daar is de afgelopen jaren steeds meer verandering in gekomen. Om hun producten beter aan te laten sluiten op de behoeften van mensen en de wet- en regelgeving, is het afsluiten van een lening voor kredietverstrekkers steeds meer maatwerk geworden.

Meer aandacht voor verantwoord lenen

Zo wordt er nu bijvoorbeeld meer gekeken naar de vaste lasten die iemand heeft. Is er bijvoorbeeld sprake van een studieschuld die nog afbetaald moet worden? Moet iemand die een lening wil afsluiten alimentatie betalen? En wat is zijn of haar woonsituatie, en moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met jaarlijks stijgende huurkosten? Dit alles zorgt ervoor dat er op een meer verantwoorde manier geld geleend kan worden.

Leningen mogelijk tot op latere leeftijd

Daarnaast wordt er ook meer gekeken naar de levensfase waarin mensen zich bevinden. Leningen zijn daarmee niet alleen maar voor jongeren. We worden immers gemiddeld steeds ouder, en over het algemeen is er een aanvullend pensioen opgebouwd. Waar het eerder bijvoorbeeld gewoon was na je 60ste geen lening meer af te kunnen sluiten, is dat tegenwoordig met een seniorenlening zelfs tot 74 jaar geen probleem.

Meer mogelijkheden voor zelfstandigen en ondernemers

Tot slot hebben ook  mensen die als zelfstandige of ondernemer werken tegenwoordig veel meer mogelijkheden om geld te lenen. Eerder waren kredietverstrekkers bang waren om te veel risico te lopen doordat er geen vaste inkomsten waren. Intussen is gebleken dat mensen die niet in loondienst werken geen significant grotere kans lopen op het niet kunnen terugbetalen van een lening.

Maatwerk, maar ook gemak door de online aanvraag van een lening

Hoewel het afsluiten van een lening meer maatwerk is geworden, betekent het niet dat het ook veel meer tijd kost. Integendeel. Waar men vroeger nog naar een bank moest voor een lening, kan dat tegenwoordig bij bijvoorbeeld Postkrediet gewoon online. Thuis vanaf de bank of aan de eettafel vul je binnen een paar minuten de benodigde gegevens in. Binnen enkele uren ontvang je online diverse persoonlijke aanbiedingen. Zo kun je deze gemakkelijk met elkaar vergelijken zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt, en weet je direct waar je aan toe bent.