Egmond aan Zee, ook wel Derp genoemd, zou in het jaar 977 zijn ontstaan. Het verhaal doet de ronde dat in dit jaar een rijke boer achter de duinen tien huizen bouwde voor arme gezinnen waar ze voor niets mochten wonen als ze hun visvangst aan de abdij in Egmond-Binnen zouden afstaan.

Van vissersdorp tot badplaats

Later werd Egmond aan Zee een echt vissersdorp, vandaag de dag uitgegroeid tot een gezellige badplaats met een heerlijk strand. Natuurlijk brengt deze heerlijke kustlijn ieder jaar weer vele toeristen naar Egmond. Zij komen hier een aantal dagen genieten van de sfeer, het strand, de zee of iets anders. Waar in de jaren ‘50 de ‘bleekneusjes’ uit andere delen van het land vooral naar het vakantie-kinderkoloniehuis in Egmond kwamen om aan te sterken, komt men nu voornamelijk om te genieten. Toeristen verblijven in een van de hotels, pensions, kamers, appartementen en zomerhuizen en beleven hier heerlijke dagen.

Op en rondom het strand

Natuurlijk speelt het strand een hoofdrol en eigenlijk in ieder seizoen. Mensen komen er zonnebaden, een strandwandeling maken, lekker uitwaaien, vliegeren, een terrasje pakken bij een strandpaviljoen of flaneren op de boulevard. Een andere leuke bezigheid is schelpen zoeken. Iedereen die wel eens op het strand komt, verbaast zich waarschijnlijk iedere keer weer over wat je allemaal op het strand kunt vinden. Niet alleen schelpen in allerlei maten, kleuren en vormen, maar ook fossielen, schilden van krabben en eieren van zeedieren. Soms vind je ook andere bijzondere dingen, die niets met de zee te maken hebben.

Wat spoelt er allemaal aan?

Eb en vloed spelen uiteraard een rol om meer kans te hebben om dingen te vinden, maar de wind bepaalt eigenlijk wat er aanspoelt. Oostenwind, de wind die naar de zee waait, duwt het oppervlaktewater weg waardoor het zeewater uit de diepte omhoog komt. Met dit dieptewater spoelen ook dingen van de zeebodem aan op het strand. Bij laag water staat het water het verst van het strand af, wat zorgt voor een heel groot strand. Eigenlijk kun je het beste twee uur voordat het laag water is gaan zoeken, dan heb je de meeste kans dat je bijzondere dingen tegenkomt. Langs de waterlijn liggen dan krabben, heremietkreeftjes en allerlei schelpjes, sommige heb je misschien nog nooit gezien.

 

Afwisselende vondsten bij eb en vloed

Zoek eens op wat je allemaal vindt op het strand, bijvoorbeeld op het internet of maak er een foto van en zoek het later thuis op. Op je mobiele telefoon kun je vaak ook opzoeken wanneer het precies eb en vloed is. Wees wel voorzichtig met het gebruik van mobiel internet op je vakantiebestemming, misschien moet je vooraf thuis de mogelijkheden voor het internet vergelijken. Niet alleen voor thuis, maar ook voor op je telefoon, zodat je tijdens je daagjes weg gewoon optimaal je internetmogelijkheden kunt gebruiken. Zodra het weer vloed wordt, kom je de dingen die blijven drijven tegen. Dit kunnen eieren of schilden van zeedieren zijn. Ook grote schelpen kom je dan tegen. Na de paartijd kan het gebeuren dat er wel duizenden inktvisschilden aanspoelen. Er is dus genoeg te ontdekken op het strand van Egmond.