Als een dagje strand door schade of diefstal in het water valt

 

De files blijven uit, de zon blijft schijnen en de regen blijft uit. Een topdag op het strand! Als dan bij terugkomst op de parkeerplaats een onbekende een fikse deuk in je auto heeft gereden, valt alsnog die geweldige dag in het water. Dat gebeurt best vaak.

Geen briefje, niemand die iets heeft gezien en jij zit met de gebakken peren. Een beetje deuk en lakschade lopen flink in de euro’s om het door een bedrijf weer glad te laten trekken. Parkeergarages en parkeerplaatsen bij supermarkten blijken berucht om dit soort schadegevallen.

 

Voor dergelijke kosten kan de gedupeerde een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Want dit kun je niet op je autoverzekering verhalen. Dit fonds wordt betaald uit de premies van alle autoschadeverzekeringen om ervoor te zorgen dat slachtoffers van onbekende daders of automobilisten die doorrijden of niet-verzekerd zijn, niet zelf voor de kosten hoeven op te draaien.

 

Je moet duidelijk kunnen maken dat jij die deuk niet zelf veroorzaakt hebt

Het gaat in dit geval niet om vandalisme, wel om onder meer een onbekende die is doorgereden, een niet verzekerde bestuurder of iemand waarop je om verschillende reden de schade niet kunt verhalen. Het moet wel duidelijk zijn dat je niet zelf die kras of deuk hebt veroorzaakt. En je moet aantonen dat je er alles aan gedaan hebt om de dader te achterhalen. Dan helpen politierapporten en getuigenverklaringen.

 

In alle andere gevallen is het belangrijk een beroep te kunnen doen op je eigen verzekeraar. Een autoverzekering afsluiten is dan ook altijd van belang, zelfs verplicht. Blijk je immers onverzekerd rond te rijden dan hangt je een boete van zeshonderd euro boven het hoofd. Zonde van het geld. Zodra het kenteken van een auto op jouw naam staat, moet jij deze auto verzekeren.

 

Meld een schade of verlies zo snel mogelijk bij de verzekeraar

Een ander aspect van een dagje naar het strand is het verzekeren van je bezittingen. Dan bedoelen we niet de handdoeken en zonnebrand, maar wel die kostbare zonnebril, smartphone of het fototoestel. Bij een reisverzekering ben je verzekerd tegen diefstal, verlies of schade als je een nachtje elders doorbrengt. Met een dagje strand is daar geen sprake van. Als je dan je telefoon verliest, ben je de pineut. Wil je je daartegen verzekeren dan is een buitenshuisdekking de enige oplossing.

 

Bij een buitenshuisdekking is het verlies van je portemonnee ook gedekt als je naar je werk fietst. Laat je wel goed informeren over welke spullen er onder die dekking vallen, want ook daar zit weer veel verschil in. Je moet er ook nog rekening mee houden dat je de schade of het verlies zo snel mogelijk meldt bij de bewuste verzekeraar. Vaak binnen twee weken. Aangifte doen bij de politie is ook aan te raden als er sprake is van diefstal. Let in alle gevallen bij het op deze manier verzekeren op de verschillende voorwaarden van de verzekeraars zoals welke afschrijfpercentages ze hanteren en wat de maximale vergoeding is bij schade.

 

Ga niet al te nonchalant met je spullen om

Waar die verzekering niet voor geldt is als je je telefoon op je badlaken laat liggen en deze bij je terugkomst uit het water verdwenen is. Ook als je je dure zonnebril in het café laat liggen is er vaak geen verzekering die het dekt, zelfs als je zeker weet dat het daar op dat tafeltje lag en je bij terugkomst van afrekenen, de zonnebril niet meer zit liggen. Ga dan ook niet al te nonchalant met je bezittingen om. Even niet opletten en het is verdwenen. Dan biedt ook een verzekering niet altijd soelaas en heb je gewoonweg pech.