Aardgasvrij douchen en verwarmen

Nederland heeft duurzame ambities. Ons land wil in 2050 bijvoorbeeld dat 8 miljoen gebouwen van aardgas af zijn. Daar zijn we nu nog lang niet. De energietransitie heeft namelijk tijd nodig. Toch proberen veel mensen al hun steentje bij te dragen aan een duurzamer Nederland, bijvoorbeeld door middel van het installeren van een warmtepomp.

 

Verschillende typen warmtepompen

Warmtepompen halen met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door middel van een proces met een koudemiddel door de warmtepomp naar een hogere temperatuur gebracht en wordt vervolgens gebruikt als ruimteverwarming en kan zelfs het tapwater verwarmen.

 

Elektrische warmtepomp

Bij het gebruik van een warmtepomp hoeft geen CO2 vrij te komen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een volledig elektrische warmtepomp. De aanschafkosten van een elektrische warmtepomp zijn hoger dan de aanschafkosten van een hybride warmtepomp. Een groot voordeel van een volledig elektrische warmtepomp is dat gasverbruik dan geschiedenis is voor de verwarming. Daarnaast kan deze pomp ook voor warm tapwater zorgen. Het nadeel hiervan is dat het elektrogebruik en daarmee de kosten ook stijgen.

 

Hybride warmtepomp

Een hybride systeem kan een fijne oplossing zijn tijdens de energietransitie. Een belangrijk voordeel van een hybride warmtepomp is de lage CO2 uitstoot. Bij een hybride warmtepomp is dit echter niet volledig weg. Een hybride pomp is namelijk een warmtepomp die in combinatie met een cv-ketel wordt gebruikt. De pomp neemt hierbij het grootste deel van de warmteproductie voor zijn rekening, maar het proces van energie opwekken is niet volledig zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Omdat de hybride pomp lagere aanschafkosten heeft, is dit veruit de meest gekozen warmtepomp voor huiseigenaren.

 

Werking hybride en elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp werkt volledig zelfstandig. Dit is anders bij een hybride warmtepomp. Zoals eerder genoemd werkt een hybride pomp samen met een cv-ketel. Deze samenwerking heeft twee functies: de bereiding van warm water en het bijverwarmen wanneer het buiten erg koud is. Dat houdt in dat de cv-ketel niet altijd aangaat wanneer de verwarming wordt opengedraaid. Dit gebeurt dus alleen op het moment dat er snel en veel warmte nodig is.

 

Een warmtepomp maakt het mogelijk om jouw woning op een duurzame manier te verwarmen. Er zijn veel verschillende installatiebedrijven zoals bijvoorbeeld Feenstra die warmtepompen aanbieden. Feenstra heeft een breed assortiment in warmtepompen en helpt naast consumenten ook zakelijke klanten met de keuze voor een geschikte warmtepomp.