Agosto è conosciuto come il mese della raccolta delle more, anche nella zona delle dune. Nella duna troverai principalmente more. A causa dell'enorme quantità di sole degli ultimi mesi, la mora è deliziosa e leggermente dolce nel gusto. Vieni ad assaggiarli?

Waar moet ik op letten?
Nella riserva delle dune dell'Olanda settentrionale (NHD) mag u in augustus bramen plukken. Vanzelfsprekend gaat u hiervoor buiten de wegen en paden. Tijdens deze maand mag er afgeweken worden van de toegangsregel ‘’blijf op wegen en paden’’. Blijf bij voorkeur in de buurt van de wegen en paden, zo voorkomen we verstoring in ons duingebied. Honden zijn en blijven buiten de paden niet toegestaan, nemmeno se loro (Carta geografica) essere al guinzaglio. De gebieden die afgesloten zijn voor publiek, blijven afgesloten en zijn dus niet toegankelijk. Er zijn genoeg bramen op de toegestane plekken te vinden.

Plukken niet toegestaan in infiltratiegebieden
In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het niet toegestaan om bramen te plukken. In het Noordhollands Duinreservaat is het niet toegestaan om in de waterwingebieden te plukken. Dit zijn infiltratiegebied Castricum (iCas), waar de van Oldenborghweg doorheen loopt en infiltratiegebied Kieftenvlak (iKief), waar hekken en verboden toegang-borden omheen staan. Ecco i canali con acqua potabile. Quest'acqua affonda attraverso il pacchetto di sabbia in tre settimane e in questo modo viene purificata da batteri e virus. Con questo metodo di pulizia aperto, la contaminazione è possibile, bijvoorbeeld door menselijke betreding, een risico voor de drinkwaterketen.

Falciare
Per limitare il più possibile il rischio di contaminazione, pezzi di canna vengono falciati nella zona di infiltrazione, in modo che ci sia un aperto, viene creata un'area libera. Con quella falciatura si possono falciare anche i cespugli di more. Dat is niet te voorkomen en noodzakelijk om Noord-Holland van fris en zuiver drinkwater te kunnen voorzien. In andere delen van het natuurgebied zijn voldoende bramenstruiken aanwezig, zodat iedereen kan genieten van deze donkerblauwe lekkernij.

mangiare more
I nostri forestali ricevono spesso domande sul consumo di more e sul rischio di tenia della volpe. Daarom adviseren wij altijd om bramen die onder kniehoogte geplukt zijn, waar honden of vossen tegenaan geplast kunnen hebben, lavare e/o cuocere adeguatamente prima del consumo. Alles boven kniehoogte kan al direct opgesmikkeld worden.

Bramenrecepten
Bramen zijn niet alleen rauw lekker, ook als o.a. sap, jam, verwerkt in gebak of als zoete saus zijn ze het kokerellen waard. Boswachter Ronald Slingerland schreef eerder al een blog over de braam, inclusief zijn recept voor bramenjam. Tip van boswachter Mirjam van der Kwast, die eerder banketbakker was: zoek in oude kookboeken naar recepten met bramen, hier kunnen verassend lekkere creaties uit voort komen.

Lo sapevate che…
Als je kijkt naar de bloemen van de braam zou je niet snel zeggen dat ze tot de Rozenfamilie behoren. Toch zijn deze heerlijk zoete vruchten, die ontstaan nadat de bloemen bestuift en bevrucht zijn, onderdeel van deze familie. In het Noordhollands Duinreservaat komen twee soorten bramen voor; de gewone braam en de dauwbraam. De gewone braam komt het meest voor in Nederland en is te herkennen aan de donkerblauwe vruchten die in augustus en september aan de stekelige stengels verschijnen. Ze zijn heerlijk zoet en zijn zowel rauw als bewerkt te eten. Ook de dauwbraam, die het vaakst voorkomt in het duingebied en die laag bij de grond groeit, is zowel rauw als bewerkt te eten. De smaak van de dauwbraam is wat zuurder dan de gewone braam en de vruchten zijn wat doffer en kleiner.

Vergeet je emmertje niet, bescherm jezelf tegen de zon, geniet van de omgeving en veel plukplezier!